‘Stealth-sms’jes van politie zijn inbreuk op privacy’

Stille sms'jes politie inbreuk op privacy
De overheid mag met ICT dan vaker falen dan een Fyratrein op een winterse sneeuwdag, de politie heeft best wat know-how over moderne opsporingstechnieken. Nou ja, modern, het gaat in dit geval over spooksms’jes die ze inzetten om verdachten op te sporen. Het Gerechtshof in Den Bosch vindt dat er nu sprake is van privacyinbreuk.

Wat de f*I& zijn stille sms’jes?

Het zijn korte tekstberichten volgens het sms-protocol, maar de ontvanger krijgt ze niet te zien. De ontvanger maakt bij ontvangst echter zonder dat hij/zij het weet contact met de dichtstbijzijnde gsm-mast en fungeert daarmee als ‘peilbaken’. De sterke arm der wet weet zo via de telecomprovider ongeveer te achterhalen waar de verdachte is, en kan hem blijven volgen door sms’jes te blijven sturen.

Hoe vaak de politie dat doet? We hebben geen idee, daar er nauwelijks toezicht is op het gebruik van stealth sms. Het wordt alleen aan strafdossiers toegevoegd als het bewijs ook wordt gebruikt.

RTL Nieuws meldt dat het Gerechtshof in Den Bosch vraagtekens zet bij de inzet ervan in de Begonia zaak, waarin meerdere verdachten zijn opgepakt voor de handel in zware drugs (44 kilo amfetamine). Het hof vindt dat er te weinig regelgeving is voor het gebruik van stealth-sms. Echter, een strafverlaging voor de verdachten zit er niet in.

Nog geen reacties

  1. -edit: check!-
    anway.

    wat een no nieuws. Elke mobiel stuurt elke 6 seconden een berichtje naar het HLR (Home Location register) dit heeft je provider nodig om je gsm te lokaliseren en op het netwerk te zetten. daar heb je geen spook SMS voor nodig. RTL nieuws is duidelijk komkommers aan het oogsten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *