Seksschandaal laat koppen rollen bij Ubisoft en Twitch

Gamingwereld onder vuur, ook streamers en schrijvers geband om seksschandaal.

Eerder deze week was de gamingwereld in rep en roer door de sluiting van streamingplatform Mixer, maar dat lijkt een storm in een glas water bij het seksschandaal dat zich nu ontvouwt.

Seksschandaal treft gamingwereld weer

De gamingwereld ligt al langer onder vuur vanwege seksuele discriminatie en discriminatie tegen vrouwelijke gamers. In 2009 en 2014 werden deze zaken al uitgebreid in de media aangekaart. Er blijkt sindsdien, ondanks grote beloftes, niet veel veranderd. In tegendeel, de situatie lijkt erger te zijn dan gedacht. Het nieuwste seksschandaal kwam aan het rollen door een Twitter-discussie over vermeend seksueel wangedrag van de, in de gamingwereld, bekende schrijver Chris Avellone. Avellone reageerde met het fijnzinnige ‘shut up’ en toen ging het deksel pas echt van de beerput.

https://twitter.com/SJBsMama/status/1274175397337411586

Deze discussie veroorzaakte een onvoorziene lawine van beschuldigingen en daaropvolgende biechten van topmensen in de gaming-industrie.

Ubisoft en andere grote namen nemen maatregelen

In rap tempo vlogen beschuldigingen en sancties of vrijwillige ontslagen elkaar op. Zo kon Avellone direct zijn biezen pakken.

Ook Omeed Dariani, CEO van de Online Performers Group, stapte op nadat hij door een communityleider van Overwatch werd beschuldigd van wangedrag. Ashraf Ismaël, directeur van de bekende Ubisoft-game Assassin’s Creed, hield de eer aan zichzelf na beschuldigingen. Ook heeft hij inmiddels zijn Twitter-account opgeheven.

Het seksschandaal blijft zich ondertussen uitbreiden. Inmiddels is er via medium een lijst aangelegd met beschuldigingen inclusief reacties van betrokkenen. Inmiddels bestaat de lijst uit ruim 200 beschuldigingen, waarbij grote namen zoals Pokémon, NASCAR, Mixer, Twitch en YouTube zonder pardon genoemd worden inclusief de personen die betrokken (zouden) zijn.

Seksschandaal dwingt Twitch tot grote opruiming

Ook aan het adres van streamers volgen de beschuldigingen elkaar snel op. Zo trok streamer Lono persoonlijk online het boetekleed aan.

Uiteraard is het seksschandaal het gesprek van de dag onder gamers en andere betrokkenen in de gamingwereld. Platform Twitch werd door de community zelfs gedwongen tot actie. Diverse bekende streamers gingen namelijk onder de hashtag #twitchblackout online met elkaar in gesprek over de gebeurtenissen zonder te gamen. Twitch begreep de boodschap en heeft inmiddels acties genomen. Ook kondigde het platform meer stappen aan, waaronder een rapporteerknop bij iedere streamer. In deze blogpost kun je daar alles over lezen.

Twitch neemt geen halve maatregelen, want partnerstreamers BlessRNG, Wolv21, WarwitchTV en IAmSp00n blijken inmiddels geschorst.

Het lijkt erop dat deze onthullingen het topje van de ijsberg zijn. Nu de community zelf aandringt op maatregelen en Twitch in anonieme mogelijkheden tot klagen voorziet zou dit wel eens het begin kunnen zijn van een grote schoonmaak. Het laatste woord in het seksschandaal zal dan ook nog niet gesproken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *