Sennheiser Momentum True Wireless – Apparata review

Prachtig
Een premium set Sennheiser draadloze oortjes met briljante geluidskwaliteit. Zijn ze het prijskaartje van €299 daarentegen waard?

Sennheiser is zo’n beetje de koning van goede geluidskwaliteit en de missie voor de Momentum True Wireless draadloze oortjes was duidelijk: diezelfde geluidskwaliteit verwerken in een draadloos systeem. Dat is het Duitse bedrijf zonder enige twijfel gelukt, maar voor €299,- had ik misschien nog net iets meer gebruiksvriendelijkheid verwacht.

Out of the box
Alles aan de Momentum True Wireless is premium; de case, het design, de prijs en zelfs de doos. Knus verpakt in een doos die doet denken aan mening smartphone-verpakkingen zitten de twee oortjes, een (oplaad)doosje, een USB-C-kabel, een handleidingen en nog drie extra sets in-ear rubbertjes (XS/S/M/L).

Eerste indruk? Alles is prachtig. De stof op het compacte doosje doet denken aan de bekleding van mijn Harman Kardon-speaker terwijl de oortjes zelf me doen denken aan helemaal niets. En dat is een goed ding. Veelal zijn draadloze oortjes een beetje te sportief of juist een beetje te goedkoop (ik kijk naar jou, Apple) om trots op te zijn, maar de Momentum True Wireless is werkelijk prachtig.

De oortjes, knus in een doosje

‘Smart’ Control App
Die initiële high werd me daarentegen snel afgenomen. Nadat ik de case en de oortjes had opgeladen, wilde ik aan de slag. Het koppelen van de oortjes aan mijn smartphone (OnePlus 5) ging daarentegen stroef en voordat de twee apparaten door middel van Bluetooth 5.0 waren verbonden, was ik een kwartier verder.

Daarbij stuitte ik op het volgende probleem: de Smart Control App. De applicatie gaf duidelijk aan dat ik een firmware-update moest installeren, wat een uur zou duren. Heftig, maar niet erg als daarmee alle connectie- en app-problemen verholpen zouden worden. Helaas bleek het ook daar mis te gaan. De installatie van de update werd zonder verdere inmenging van mij zo’n 3 keer onderbroken. Pas nadat ik een factory reset had gedaan kreeg ik de update geïnstalleerd.

Geluidskwaliteit
Alle problemen terzijde, is de geluidskwaliteit natuurlijk het belangrijkste van alles. En potverdorie, wat zit dat goed met de Momentum True Wireless. De hoeveelheid bas die de kleine draadloze oortjes weten te produceren is geweldig, terwijl het niets afdoet aan de helderheid, de ‘crispy-ness’ van de hoge tonen.

Veelal gooien (draadloze) oortjes het over de ene of de andere boeg; sterke bas maar een algeheel modderig geluid of kraakheldere mids en highs, zonder enige body. Wat mij betreft heeft Sennheiser de perfecte balans gevonden tussen al die extremen en het Duitse merk staat dan ook niet voor niets bekend als de crème de la crème voor audiofielen. Dat is, voor een draadloze set. De Momentum True Wireless evenaren alle draadloze oortjes die ik heb gebruikt maar verslaan tevens de meeste headsets met draad.

Een toffe verrassing en een flinke domper
Een van de tofste verrassingen voor mij was een functie genaamd ‘Transparent Hearing’, een schuifje in de (na de firmware-update) solide Smart Control App waarmee je jezelf een beetje uit de ‘zone’ haalt. Door middel van microfoontjes in de oortjes zelf vang je omgevingsgeluid op waardoor je eventueel wat minder afgesloten van de buitenwereld bent.

Deze functie was uitzonderlijk handig voor mijn regelmatige gitaar- en drum-sessies. Ik kon mijn eigen instrument helder horen terwijl de muziek nog steeds aanwezig bleef. Veelal moet ik kiezen tussen het duidelijk horen van de muziek of mijn eigen kabaal. Ook in de trein en bus kan Transparent Hearing een zegen zijn; je kunt van je muziek genieten zonder het risico te lopen je halte te missen. Wel moet gezegd worden dat Transparent Hearing een relatief schel omgevingsgeluid produceert.

Een andere verrassing die ik tijdens het testen tegenkwam was iets minder aangenaam. Doorgaans wil ik nogal pretentieus de verhoudingen van alle spectra van het geluid minutieus instellen voor die perfecte balans tussen lows, mids en highs. Dat gaat gewoon niet met de bijgeleverde app vanwege een designkeuze die simpelweg karig te noemen is.

De equalizer ziet er hypermodern uit met een interactieve grafiek die – volledig geanimeerd – meevloeit met jouw instellingen. Die instellingen zijn daarentegen volledig arbitrair. Wil je de bas een beetje oppompen, dan zuigt de equalizer alle treble uit het geluid. Zet je de mids ietwat omhoog, dan kelderen de lows en highs. Er is geen enkele controle over de geluidskwaliteit mogelijk. Maar hey, de standaard waarden zijn nagenoeg perfect, dus blijf gewoon lekker van de equalizer af. Dat gezegd hebbende, hebben we het wel over een gadget van €299, dus dan verwacht je alle controle mogelijk.

Sennheiser app

Is het de prijs waard?
Dat brengt ons dan ook bij de hamvraag van vandaag: is de Sennheiser Momentum True Wireless het prijskaartje van zo’n driehonderd euro waard? Ik kan daar in alle eerlijkheid geen eenduidig antwoord op geven. Wat betreft geluidskwaliteit, verwerkt in een draadloos, elegant design? Ja, zonder twijfel. Het probleem van deze set zit ‘m daarentegen in de kleine dingetjes.

Zo kun je de oortjes maar met één telefoon koppelen (wat automatisch gebeurt na de configuratie). Zodra je je Bluetooth aanzet, verbindt de set met je smartphone, maar een andere telefoon gebruiken is een beetje een dingetje. Ook kun je de oortjes niet met iemand ‘delen’. Veelal luister ik in de trein samen met mijn vriendin naar muziek en gebruikt ieder dus één oortje. Waarschijnlijk verbindt er daarentegen maar één oortje met de smartphone en zendt hij het signaal uit naar het andere oortje. Is die afstand te groot (in dit geval twee hoofden afstand), dan hoor je met het linker oortje niets.

Ook het doosje zorgt voor wat frustratie. Jazeker, de oortjes gaan zo’n 4 uur mee (in de praktijk iets korter) en het luxe doosje fungeert als draagbare powerbank en opbergcase (met een sexy magneet-klikje als je de oortjes opbergt) met nog eens 8 uur (in de praktijk wederom iets minder) extra lading, wat prima is voor een set draadloze oortjes. Waarom het doosje dan met één abstract LED-lampje is uitgerust, begrijp ik niet. Is het lampje groen, dan heb je tussen de 50 en 100 procent lading. Oranje betekent minder dan 50% en rood betekent leeg.

Tijdens een van mijn langere reizen met de oortjes had ik thuis een groen lampje, maar omdat de oortjes leeg bleken te zijn en de case-lading rond de 50% schommelde, had ik niet de beloofde 12 uur charge (4 van de oortjes en 8 van de case), maar eerder iets van 6 uur. Natuurlijk, mijn fout dat ze niet volledig opgeladen waren, maar een iets luxere indicatie van het oplaadpercentage was leuk geweest. En daarbij lijken de oortjes en de case ook relatief snel leeg te lopen. Veelal zouden de oortjes en de case vol moeten zijn, maar kreeg ik na ze een paar dagen niet gebruikt te hebben toch een oranje lampje.

Het abstracte lampje

En dan is er ook nog de teleurstelling die touch control heet. Wederom leg ik een feature naast het prijskaartje, want op zich zijn de touch controls geinig uitgewerkt. Je linker oortje ingedrukt houden stelt bijvoorbeeld het volume naar beneden bij terwijl je rechter oortje het volume verhoogt. Maar omdat je de ‘knoppen’ ingedrukt moet houden, kun je nauwelijks accuraat het volume instellen. Ik gebruikte dan ook altijd mijn smartphone om het volume te regelen.

Je linker oortje één keer aantikken pauzeert de muziek, twee keer tikken is ‘volgende track’ en drie keer tikken is ‘vorige track’. Hier openbaarde zich nog een probleem met de bediening; soms registreert een tikje niet goed. In plaats van het vorige nummer speel je dan het volgende nummer af en moet je daarna twee keer drie keer tikken om bij het beoogde nummer uit te komen. Bij ieder tikje hoor je een piep maar de vertraging tussen de tik en de piep is tergend en ondermijnt gelijk de reden waarom je in de eerste plaats een piep zou moeten horen.

Dat alles in combinatie met álle verschillende en verwarrende tik-combinaties (voor Google Assistant, bellen, volume regelen, Transparent Hearing aanzetten en ga zo maar door) maakt dat de touch-controls wat mij betreft helemaal niet goed werken. Niet intuïtief, niet gebruiksvriendelijk en zeker niet sneller of gemakkelijker dan even op je smartphone iets aanpassen.

Conclusie
Al met al is de Sennheiser Momentum True Wireless een prachtig premium pakketje voor een premium prijs. Het design, de multifunctionele case, het draagcomfort en natuurlijk de geweldige geluidskwaliteit zijn het de prijs dubbel en dwars waard. Helaas is het wel echt een product dat je moet kopen voor het solide geluid, niet voor het totaalpakket. De touch controls zijn simpelweg onbruikbaar, de equalizer is niet handig en de batterij kan nog wel eens gekke dingen doen. Een hoop functies, zoals bellen via de oortjes, Google Assistant-integratie en het geweldige Transparent Hearing maken het voor een deel weer goed, maar tenzij je écht voor het beste wilt gaan als audiofiel, zou ik een set niet-premium oortjes eerder aanraden.

Pluspunten

  • Ongeëvenaarde geluidskwaliteit
  • Design, bouwkwaliteit, draagcomfort
  • Multifunctioneel doosje, compact en prachig
  • Transparent hearing
  • Stevige batterijduur…

Minpunten

  • … die wel ‘vervliegt’ als je hem niet gebruikt
  • Rommelige Smart Control App
  • Geen multi-connection
  • Touch controls

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *