Silicon Valley, een satirische serie over nerds & startups

Silicon Valley
Misplaatster kan bijna niet. Kid Rock die een show geeft in de tuin van een Silicon Valley-vila, toebehorend aan de jonge eigenaar van een bedrijfje dat net voor meer dan 200 miljoen dollar is overgenomen door Google. Het publiek: drie nerds en een paardenkop die niet onder de indruk zijn van Rocks optreden. Oh, en Google-voorzitter Eric Schmidt loopt er rond.

Het is de openingsscène van Silicon Valley, de nieuwe comedyserie van HBO die het techwereldje in de Californische vallei op een satirische manier belicht. Gelardeerd met humor, vooroordelen en heel veel hoodies brengt de geestelijk vader van Beavis & Butthead en Office Space – de 51-jarige Mike Judge – in beeld hoe het er aan toe gaat op de geboortegrond van de techgiganten waar we hier dagelijks over schrijven. Hij zegt uit ervaring te spreken, hij was er in de jaren tachtig immers zelf programmeur.

S01E01

De eerste aflevering ging zondagavond in première en was in feite een revue aan vooroordelen. Start-ups met belachelijke namen, programmeurs die op datingsites naar vrouwen zoeken wegens algehele contactgestoordheid, huurprijzen die de pan uit rijzen, TedX-talks, loze slogans, college dropouts en futuristische kantoren. Tussen al deze overdreven kenmerken van Silicon Valley volgen we het verhaal van Richard en zijn programmeursvrienden Big Head, Gilfoyle en Dinesh. Richard heeft een baan bij het Google-achtige Hoolio en verblijft in het Hacker Hostel in Palo Alto, een kweekvijver voor beginnend talent van de zelfvoldane dotcommiljonair Erlich. Het doet denken aan het huis dat Zuckerberg betrok met zijn nerdvrienden in The Social Network. Huur hoeven ze niet te betalen, wel moeten ze tien procent van hun omzet afstaan.

Richard en Big Head
Silicon Valley

De broncode 2.0

Al vrij snel komt de compressietechniek die Richard heeft geschreven voor zijn eigen site aan bod, waar je zelfgemaakte muziek kunt spiegelen tegen bestaande muziek om eventueel copyrightgezeur te voorkomen. Die site kan vrijwel niemand boeien. Maar de compressietechniek, en de manier waarop gecomprimeerde data doorzoekbaar is, valt meteen in de smaak in zijn omgeving. Revolutionary! Zowel zijn werkgever Hoolio als een fictieve investeerder willen het on the spot kopen. En technisch lijkt dat verhaal best goed in elkaar te zitten. Bovendien, als je bekend bent met het boek De Broncode van Eric Smit, dan klinkt het hijgerige gedrag omtrent het compressieverhaal je bekend in de oren. Medio jaren negentig was het de Nieuwegeinse elektricien Jan Sloot die beweerde een baanbrekende coderingstechniek te hebben geschreven. Complete films kon hij terugbrengen naar 1 Kilobyte. Er werden gouden bergen beloofd, maar voordat Sloot zijn uitvinding kon verkopen in de Valley stierf hij aan een hartaanval. Sindsdien is de broncode van zijn creatie onvindbaar. De gewilligheid om een fortuin te investeren in compressietechniek komt in deze serie fraai terug.

“I’ve never been to a fucking good party”

Ondertussen reageren de échte miljonairs en miljardairs uit techland wisselend op de serie. Een aantal grote namen uit Silicon Valley kwam bijeen tijdens een screening van de eerste twee afleveringen, sommige investeerders vonden de serie niet onwerkelijker dan de realiteit, terwijl Elon Musk volgens Re/code niet te spreken was over de typering van software-ingenieurs. Die hunkeren volgens Musk niet naar sociale acceptatie. Dat boeit ze niet, in tegenstelling tot de personages uit de serie. Musk daarover:

“The parties in Silicon Valley are amazing because people don’t care about how they’re perceived socially, which I don’t think Mike got. Hollywood is a place where people always care about what the public will think of them … and the show felt more like that. I’ve lived in Hollywood 12 years, and I’ve never been to a fucking good party.”

Nerds, nog meer nerds, inside jokes en miljoenenbedragen. Voor de Apparata-lezer is Silicon Valley voor nu best een kijkje waard. De eerste aflevering is vanavond om 21:30 op HBO te zien.

[gv data=”69V__a49xtw”][/gv]

3 reacties

  1. Ik ben benieuwd. Ik had hem al even op de radar, HBO is normaal wel kwaliteit maar echt goeie komedie komt er niet vaak vandaan.

    Ik heb hem in ieder geval in mijn Sickbeard geslingerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *