Skylake-processors: Dit is wat je moet weten

Skylake anouncement
Gisteren lanceerde Intel zijn zesde generatie processoren tijdens iFa. Performance, veiligheid, grafische mogelijkheden, en stroomverbruik staan centraal. De nieuwe chips zijn zonder meer klaar voor het 4K-tijdperk.

Begin deze maand werden op de Duitse gamebeurs Gamescom twee nieuwe Intel-chips gepresenteerd, de Core i7-6700K en de Core i5-6600K. Nu zijn ook de rest van de chips en de achterliggende architectuur onthuld, en blijkt de Skylake-generatie vooral een zuinige chip met belangrijke toepassingen voor mobiel.

Mobiel

Verschillende versies

Voor het eerst heeft de M-serie drie verschillende vormen: er komt een M3, M5 en M7-versie (met V-pro versies van de laatste twee). De mobiele chips beginnen bij 4,5W en gaan helemaal door tot 45W, met een stroombesparing van tot 60%, hoewel zij tot 60% sneller zijn dan de bestaande vijfde-generatie-processors. Er zullen meer dan 30 varianten op de markt komen, waarbij Intel voorspelt dat meer dan 300 verschillende toestellen ze zullen gebruiken.

Beperken van kabels

Intel gebruikt verschillende technieken om het gebruik van kabels te beperken, waaronder WiGig, Rezence en WiDi. Zo verdwijnen kabels tussen laders en displays.

Voor het eerst zal er een Core m5 quadcore-optie zijn, en Intel zal beschikken over 45W-chips die passen in de dunne ultrabooks. Een apparaat met deze chip kan gemakkelijk zes GoPro 4K-feeds in een enkele 360-graden video verwerken zonder dat het hem aanzienlijke moeite kost.

Desktop

De grootste veranderingen zijn absoluut te vinden aan de mobiele kant, maar ook desktops gaan profiteren van nieuwe chips. Net als bij mobiel zullen er hier ook i3, i5, en i7 chips zijn met vPro-versies van de laatste twee. Er komen 91W, 65W, en 35W chips die geschikt zijn voor alles van een simpele toren tot superkrachtige gamingcomputers.

Als vergelijkingsmateriaal heeft Intel een vijf jaar oude PC genomen: het verwacht dat bezitters daarvan (volgens Intel zo’n 600 miljoen huishoudens) het grootste deel van de doelgroep voor het nieuwe spul uitmaken. De verwachte verbeteringen zijn aanzienlijk: 60% betere performance, Intel’s eigen HD-graphics zijn tot 11 keer beter en ondersteunen nu 4K-resolutie op drie schermen tegelijkertijd. Met de nieuwe chips wil Intel zeker ook gamers bedienen: het bedrijf wijst erop dat 10% van de wereldbevolking betaalt voor games, en het is voor Intel van belang dat zij daarvoor gebruik maken van een desktop, in plaats van een console. Daarom wordt overklokken voor het eerst ondersteund.

Samenwerking met Windows 10

Skylake werkt goed samen met het nieuwe besturingssysteem. Intel Speed Shift, bijvoorbeeld, regelt hoe de processor schakelt tussen laag- en hoog stroomverbruik: vroeger kostte dat ten minste 30ms, nu kan het in 1ms. Dat moet de performance met 20% verbeteren. Windows 10 zal niet meer van de processor vragen dan Windows 7 of 8.

Grafische mogelijkheden

Vroeger had je een aparte videokaart nodig als je ook maar enigszins serieus iets vroeg van de grafische mogelijkheden van je desktop-pc. Skylake claimt echter dat Iris qua performance minimaal gelijk is aan 80% van de kaarten die momenteel worden verkocht. De HD Graphics 500 GPU biedt 4K-mogelijkheden en tot 40% betere grafische prestaties. Het is mogelijk om vier 4K-video’s tegelijkertijd af te spelen zonder dat de CPU-load boven de 20% stijgt.

Intel Iris Grafiek

Verkrijgbaarheid

Niet alle versies van de nieuwe chip komen tegelijkertijd beschikbaar. De consumentenmarkt en het midden- en kleinbedrijf zijn het eerst aan de beurt, waarbij wordt begonnen in Azië en daarna de wereldwijde roll-out volgt. Dat is inclusief de Core i3, i5, and i7 chips voor desktops en de Core m3, m5, and m7 voor mobiel.

3 reacties

  1. Als je nou eens fatsoenlijk starcraft 2 mee kan spelen op ultra of extreme, dan is het wel interessant voor mij. Iets wat de huidige intel hd nog niet aankan.

    • @dragonforce: Tja, dan zul je toch echt uit moeten kijken naar een PC met een degelijke nVidia of AMD discrete videokaart. Een Intel IGP kan net mee met de huidige lower-mid-range videokaarten, daar ga je ultra of extreme settings niet mee redden.

      • @frietjemet: ik heb een goede pc, het zou me meer om de laptops gaan. Heb pas een asus laptop gehaald met een 650m (tweede hands) en hij vertoond na 2 maanden gebreken.

        Volgens mij is de grafische kaart aan het overlijden / overleden. Een laptop met een dedicated grafische kaart (en zeker nvidia) heb ik geen goede ervaring mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *