Skynet wordt realiteit: er komt een kunstmatig brein

Skynet op komst. Vaarwel wereld.
Een project waar meer dan een miljard euro mee gemoeid is moet over tien jaar een kunstmatig brein opleveren. Computerhersenen die zelf kunnen leren, geen algoritme nodig hebben en uiteindelijk de wereld overnemen ons beter de werking van het brein laten begrijpen.

The Human Brain Project

In het Human Brain Project wordt de kunde van 130 Europese onderzoeksinstituten bij elkaar gevoegd en wordt gecoördineerd door de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EFPL). Doctoren, computer- en neurowetenschappers worden bij elkaar gebracht met als doel om in 2023 een werkend computermodel van het menselijk brein te realiseren. Een natuurgetrouw model dat functioneert als een menselijke hersenkwab en geen algoritmes nodig heeft, maar gewoon zichzelf dingen kan aanleren. Cute! Denken we.

Het wordt volgens professor Henry Markram van het EFPL tijd dat we meer gaan kijken naar de werking van onze hersenen, zodat we ook snellere computers kunnen krijgen. Want vergeleken met onze hersenen zijn computers tergend traag.

“We should begin to understand what makes the human brain unique, the basic mechanisms behind cognition and behaviour, how to objectively diagnose brain diseases, and to build new technologies inspired by how the brain computes.”

Het computerbrein, dat 1 miljard euro subsidie van de Europese Unie krijgt, wordt uit siliciumchips opgebouwd en zal extreme hoeveelheden data produceren. Dit allemaal opslaan wordt een uitdaging voor de wetenschappers, maar tegelijkertijd kunnen ze met dit model bijvoorbeeld het effect van medicijnen testen of hersenziektes simuleren en beter begrijpen.

In 2016 worden de eerste tests uitgevoerd. Wanneer we een zelfdenkende robot krijgen is nog niet bekend.

[gv data=”JqMpGrM5ECo”][/gv]

2 reacties

  1. Een zeer interessante ontwikkeling, maar tegelijkertijd ook best “spannend” zal ik het maar noemen. Immers, hoeveel technologie uit sciencefiction films van vroeger is nu doodnormaal? Onze generatie en onze kinderen zullen het waarschijnlijk niet meemaken (denk ik), maar ik geloof best dat de mens het op een dag voor elkaar bokst om een intelligente computer te ontwikkelen die zichzelf zodanig doorontwikkelt dat het een bedreiging zou kunnen vormen. Beetje zoals in de Terminator films en iRobot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *