Slaan we straks foto’s op in DNA?

Dit is genoeg DNA voor 10.000 GB
Iemand een genetisch gemodificeerde foto? Is weer eens wat anders dan Photoshoppen.

Met de hoeveelheid filmpjes en van katten, mannen met petjes en andere dingen die we eigenlijk niet willen zien maken we tegen zoveel data dat het bijna niet meer op te slaan is. In 2020 hebben we waarschijnlijk 44 biljoen gigabyte die we ergens moeten weten te bewaren, dat is echt waanzinnig veel. Als je 44 biljoen gigabyte omrekent in iPads kun je zes stapels iPads op elkaar neerleggen en dan met alle zes de maan aantikken.

En dus moet er aan oplossingen worden gedacht. Handig daarbij is dat de natuur al in de meeste dingen veel beter is dan wij. DNA is al miljarden jaren de manier om enorm complexe bouwtekeningen op te slaan. Wetenschappers van de University of Washington zijn er in samenwerking met Microsoft nu in geslaagd om vier foto’s om te zetten in een nucleotidesequentie van synthetische DNA. Wij hebben ook geen idee wat het is, maar achteraf is het in ieder geval gelukt om de foto weer uit het DNA af te lezen.

Het voordeel van DNA opslag is dat het veel minder ruimte inneemt. De data waar je nu een datacenter ter grootte van een Ikea nodig hebt, past namelijk op een par suikerklontjes DNA. Daarnaast blijft de data ontzettend lang herleesbaar, zodat je niet zoals met CD’s om de paar jaar alles kwijt bent. In het druppeltjes bloed dat hierboven staat kan bijvoorbeeld al 10.000 GB worden opgeslagen.

Overigens gaat het om gedehydrateerd DNA, dus je kunt jezelf voorlopig nog niet als datacentrum verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *