Slecht nieuws: accuduur smartphones gaat achteruit

De accu van een iPhone
Ja, de accuduur van smartphones wordt op papier steeds beter, maar in de praktijk blijkt daar maar weinig van.

The Washington Post heeft alle toptoestellen uit 2018 vergeleken met hun voorgangers uit 2017. Hoe scoorde de nieuwe generatie als het gaat om accuduur? De resultaten zijn opvallend te noemen, want in vrijwel alle gevallen kwamen de oudjes beter uit de verf. Vragen we simpelweg teveel van de lithium ion-accu’s?

Laten we beginnen met Apple, de koploper als het gaat om accuduur. Met de iPhone XR in ieder geval, want dat toestel hield het met 12 uur en 25 minuten het langst vol. Dan zie je meteen wat zo’n OLED-display voor verschil maakt, want de iPhone XS komt niet verder dan 9 uur en 9 minuten. De iPhone X hield het juist nog 9 uur en 30 minuten vol.

Bij de Google Pixel zijn de verschillen nog groter. De Pixel 2 haalde 9 uur en 57 minuten en de Pixel 3 was er al na 8 uur en 28 minuten helemaal klaar mee. Opvallend genoeg is de uitslag bij de Pixel 2 XL (9:26) en de Pixel 3 XL (10:07) andersom, dus Google is toch nog niet helemaal de weg kwijt.

Over het algemeen geldt wel dat groter toestellen beter scoren. Achter de iPhone XR staan namelijk de Samsung Galaxy Note 9 (12:00), iPhone 8 Plus (10:10), Pixel 3 XL (10:07) en de iPhone XS Max (10:06).

De accutest van de Washington Post

2 reacties

  1. Ik denk dat e.e.a. het beste te verklaren is dat de rekenkracht van de toegepaste SoC’s sneller toeneemt dan de capaciteit van de batterijen.

    Het zou bijvoorbeeld een Samsung sieren als ze een ‘energy saver’-editie zouden uitbrengen van de Galaxy S9, waarbij de processor is teruggeklokt tot de performance van bijvoorbeeld de S6. Dan heb je nog méér dan genoeg rekenkracht over voor 99% van alle apps, maar wél die zo gewenste lange levensduur van de batterij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *