Slecht nieuws voor Apple: iPhone gaat langer mee

Auteur: , 5 Reacties
iphone-later-vervangen-minder-service

Dit kan Apple meer kosten dan gedacht.

Apple-analist Toni Sacconaghi dook in de recent gepubliceerde cijfers. Het was al opgevallen dat Apple niet langer de cijfers van het aantal nieuw verkochte iPhones publiceert, maar het nu heeft over een gebruikersdatabase. Dit is het aantal gebruikers van zowel nieuwe als bestaande telefoons. Aangezien men dat vast niet doet om te verhullen dat er verschrikkelijk veel nieuwe iPhones verkocht worden dook Sacconaghi in de cijfers. Hij concludeert dat op basis van de cijfers over het fiscale jaar 2018 mensen hun iPhone gemiddeld na 3 jaar vervangen. Op basis van de nieuwste cijfers verwacht hij dat men in fiscaal jaar 2019 de telefoon elke 4 jaar vervangt. Daarnaast voorziet hij dat 16% van de gebruikers (900 miljoen) zijn/haar iPhone zal vervangen in 2019.

Dit dalende aantal kopers van een nieuwe iPhone leidt volgens zijn inschatting tot 19% minder winst. Daarnaast zijn er twee andere effecten die Apple misschien nog wel meer zullen kosten dan de gederfde winst. Allereerst schat hij in dat zo’n 32% van de iPhones tweedehands gekocht wordt. Deze groep gebruikers zal veel eerder een nieuwe tweedehands kopen met meer specificaties dan dat zij kiezen voor een volledig nieuwe telefoon.

Daarnaast heeft Apple om de telefoons een heel service-netwerk opgebouwd, waarmee men vervangende onderdelen, extra accessoires en reparaties verkoopt. Het blijkt uit analyses dat mensen met een tweedehands telefoon veel minder in dit marktsegment besteden dan mensen die hun telefoon nieuw gekocht hebben. Daarnaast zijn smartphone-bezitters minder bereid om te investeren in reparaties en nieuwe onderdelen naar mate de telefoon ouder wordt. Hierdoor verwacht Sacconaghi dat de groei in deze services in 2019 terug zal lopen van 20% naar 15%. De optimistische woorden van topman Tim Cook over de langere levensduur van de iPhone lijken dus eerder een zoethoudertje dan een economisch argument.5 reacties

Ik heb m-n eigen iPhone SE gerepareerd na 2 jaar gebruik. Nieuwe accu en een nieuwe lightning port geplaatst. Kostte me 40 euro en hij gaat vast weer twee jaar mee. Een stuk goedkoper dan een instapmodel van 800 ballen, Apple!
@Jochempie, zo bevestig je in één voorbeeld het probleem waar Apple de komende jaren tegenaan gaat lopen :).
@robertkroes: Snap ik! Maar goed, het is hun probleem om er vanuit te gaan dat men elke twee jaar 800 euro wil lappen voor een telefoon.
@jochempie: ach je kan prima instappen met een iphone 7 of 8 hoor .. 539 geloof ik.

Daarbij kan je een twee jaar oude iphone prima verkopen en dat geld kan je ook van die 800 afhalen iedere 2 jaar.

Maar idd. Nam zelf iedere 2 jaar een nieuwe iphone … maar mijn X werkt zo goed dat ik ook een jaar over ga slaan en zou makkelijk 4 jaar meegaan met een nieuwe batterij over een jaartje.
@dgh74: Oh ja, verdraaid, ik had niet eens in de gaten dat ze die oudere modellen ook nog verkochten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).