Slimme broek met kunst-spieren maakt rolstoel overbodig

Slimme-Broek-Rolstoel-Overbodig
De Britse overheid heeft zojuist twee miljoen pond geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Smart Trousers, een slimme broek die de rolstoel gaat vervangen.

De broek met kunstmatige spieren moet ouderen en gehandicapten helpen om weer op de been te komen, en daar ziet de Engineering and Physical Sciences Research Council wel wat in. Door de broek te gebruiken worden rolstoelen en peperdure trapliften niet alleen overbodig, het stimuleert ook de circulatie, en traint de huid om beter bestand te zijn tegen vallen en schade van buitenaf.

Fysiotherapie
De kunstmatige spieren in de broek zijn gemaakt van reactieve polymeren, kunststoffen die hard en zacht gemaakt kunnen worden zoals normale spieren dat ook doen. Ook voor fysiotherapeuten kunnen de Smart Trousers interessant zijn, omdat ze de intensiteit van de spieren handmatig kunnen verhogen en verlagen.

Handig als je revaliderende patiënten wilt helpen om weer op eigen benen te staan, en zo stap voor stap de hulp steeds iets minder maakt. De broek is dus bedoeld voor mensen die niet zelfstandig meer kunnen lopen, maar waarvan de spieren nog niet volledig verlamd zijn.

Gezondheidszorg
Jonathan Rossiter van de Universiteit van Bristol noemt de uitvinding “de eerste keer dat robot-techniek gebruikt wordt om tal van verschillende gezondheidsproblemen in één draagbaar apparaat samen te vatten.” Hij is er van overtuigd dat dit soort projecten voor een betere volksgezondheid zullen zorgen, zodat de kosten voor de gezondheidszorg uiteindelijk omlaag kunnen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *