Smart speaker test: Kan Siri op tegen Google Assistant?

Welke is beter?
Ook Cortana en Alexa werden onder de loep genomen.

Misschien wil je voor kerst wel een mooie slimme speaker in huis halen. Als je veel slimme gadgets bezit en graag ontdekt wat A.I. tegenwoordig allemaal kan, dan is dat helemaal geen gek idee. Om je een beetje te helpen zetten we hier de intelligentie van de verschillende slimme speakers op een rijtje.

Nu, eerst het goede nieuws. Tests uitgevoerd door Loup Ventures concluderen dat alle beschikbare slimme speakers (van Google, Apple, Microsoft en Amazon) de 800 verschillende vragen bijna allemaal begrepen. Alexa begreep met 99% de minste vragen terwijl de Google Assistant met 100% letterlijk alles begreep.

Verder werden de vier slimme assistenten vergeleken in 5 categorieën: Local, Commerce, Navigation, Information en Command. Op deze manier proberen de testers het breedste scala aan slimme mogelijkheden te testen.

Concluderend heeft Google simpelweg een gigantische voorsprong op alle andere slimme assistenten. Google behaalde een voorsprong in 4 van de vijf categorieën en en beantwoordde in totaal 88% van alle vragen correct.

Siri (Apple) en Alexa (Amazon) zitten en met respectievelijk 75% en 73% juist beantwoorde vragen behoorlijk dicht bij elkaar. Teleurstellend voor Microsoft-fans doet Cortana het behoorlijk slecht. De slimme assistent te vinden op de Invoke had slechts 63% van alle gestelde vragen goed. Sterker nog, Microsoft’s ‘slimme’ assistent had in 4 van de 5 categorieën de meeste antwoorden fout, en in de categorie Information op Siri na de meeste vragen fout.

In de onderstaande tabel vind je een uiteenzetting van de cijfers.
De percentages lopen flink uiteen

Opvallend is dat de slimme speakers vooral in de categorie Commerce erg slecht scoren (tenzij je Dunkin Donuts wilt bestellen met Alexa). Google heeft haar slimme assistent duidelijk het beste geïntegreerd in het shop-gedeelte van alle andere takken van de zoekmachine. En over Google’s andere producten gesproken, uiteraard heeft Google Assistant op het gebied van Information, Local en Navigation ook een gigantische voorsprong vanwege Google (zoekmachine) en Google Maps.

Uiteindelijk zijn de Amazon Echo, Google Home en de HomePod allemaal solide slimme assistenten die in elk geval driekwart van alle vragen goed kunnen beantwoorden. Alleen Invoke met Cortana is nog een behoorlijk zwakke schakel. Die heeft namelijk maar zo’n twee derden van alle vragen goed.

Eerder dit jaar onderzocht een andere instelling ongeveer dezelfde assistenten, al waren die wel verdeeld over zowel slimme speakers als smartphones. De conclusie van dat onderzoek vind je hier. Daaruit bleek onder andere dat Cortana eigenlijk behoorlijk goed werkte terwijl Siri de zwakke schakel was.

Nog geen reacties

  1. Wat betreft Cortanan, is het niet al even geleden dat Cortana een goede update heeft gekregen?
    En stond Cortanan eerst niet aanzienlijk hoger?
    Dus even wachten op een Cortana update voor een realistischer kijk?

    (Ik gebruik die dingen niet, maar het is een interresante ontwikkeling)

  2. Siri in het Nederlands op m’n Apple TV werkt niet echt geweldig. Maar een Google apparaat in huis dat constant staat te luisteren wat je zegt klinkt niet echt als iets wat ik in huis zou willen hebben. Hoe goed het ook werkt. Dit spul gaat aan mij even voorbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *