Smartphone op de fiets? Dat is €100 euro alstublieft

Foei!
Oppassen!

Het zat er al een beetje aan te komen, maar fietsland Nederland gaat een verbod op smartphones in het verkeer krijgen. Niet alleen automobilisten, maar ook fietsers moeten nu handsfree gaan bellen, want anders staat daar een fikse boete tegenover.

Vanaf 1 juli wordt het zoeken van je favoriete Spotify-playlist op de fiets behoorlijk risicovol, want als je gepakt wordt gaat dat je bijna €100 euro kosten exclusief administratiekosten. Dat betekent dat een groot deel van ons risico gaat lopen, want volgens Deloitte (via het AD) gebruikt gemiddeld 49% van de Nederlanders hun mobiele telefoon tijdens het fietsen. In de categorie 18 tot 24 jaar is dat zelfs 75%.

Het gekke van het systeem is dat rijden onder invloed op de fiets vanaf deze zomer hetzelfde kost als rijden met een smartphone. Nu is het begrijpelijk maar wel een beetje raar dat je niet beschonken mag fietsen (hoe kom je dan thuis?!) maar ladderzat over het fietspad slingeren is dus theoretisch volgens de overheid net zo erg als even een appje lezen. Ook rijden door rood kost €95 euro.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer stelt het overduidelijke: “Als je je in het verkeer begeeft dan moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon.” Vanaf deze zomer dus niet meer met je telefoon klooien op de fiets, want als ome agent je ziet, dan ben je zo een meier kwijt. Zouden we straks dan toch allemaal deze Gazelle-fiets met anti-smartphone technologie gaan gebruiken?

Foto (bijgesneden) @CallingElvis

Nog geen reacties

  1. Prima resultaat. Eigenlijk nog 100 te weinig.
    En nu ook zorgen dat de politie flink gaat handhaven.
    Even afstappen en weer opstappen om te reageren op je whatsapp of het opzoeken van een andere playlist is snel gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *