Smartphones veranderen de werking van onze vingers

Smartphone-gebruik-handen
De volgende stap in de evolutie van de mens hangt samen met overmatig smartphonegebruik.

Zwitserse onderzoekers ontdekten dat je hersenactiviteit die de bewegingen van je duim en wijsvinger regelt, een direct verband heeft met hoe vaak je jouw smartphone gebruikt. Als je veel met een touchscreen in de weer bent, zullen deze vingers dus langzaam maar zeker op een andere manier verbinding maken met je hersenen.

Elektrische activiteit
Om dit te testen vergeleken de onderzoekers het brein van mensen die regelmatig een touchscreen telefoon gebruiken met die van mensen die nog steeds een ouderwets mobieltje hanteren. Al snel bleek dat de elektrische activiteit in de hersenen van smartphonegebruikers veel sterker was als hun duim en wijsvinger ‘geactiveerd’ werden. Als je vervolgens een week lang geen smartphone aanraakt, neemt dit verschil weer af. Dit betekent dat je hersenen deze signalen dus anders opvangen dan voor het touchscreen-tijdperk het geval was.

Wetenschappers zijn erg geïnteresseerd in deze ontwikkeling, maar zeggen er nog niet zo zeker van te zijn of het iets goeds of slechts is. De Zwitserse onderzoekers zeggen namelijk bang te zijn dat deze veranderingen in de toekomst voor problemen met motoriek en pijn kunnen veroorzaken. Het volledige onderzoek is hier te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *