Snapdragon 855 (+) vs Huawei Kirin 990 – welke CPU is beter?

Wie wint deze battle of the century
Welke hedendaagse processor wint het op CPU- en GPU-kracht?

Recentelijk vergeleken we de Huawei Mate 30 Pro met de Samsung Galaxy Note 10+ en afgezien van de belangrijke hardware-verschillen, is de CPU natuurlijk een bepalende factor in zo’n vergelijking. Naast brute kracht zijn software, optimalisatie en batterijverbruik bijvoorbeeld belangrijke dingen die de performance kunnen beïnvloeden. In dit artikel kijken we hoe de Snapdragon 855-serie presteert tegenover de Kirin 990.

Qualcomm heeft met de Snapdragon 855 en 855+ een iets hogere kloksnelheid verwerkt in de verschillende kernen, terwijl Huawei met de Kirin 990 (4G en 5G) 2 Cortex-A76 performancekernen gebruikt, terwijl de Snapdragons er maar één meekrijgen. Vergeleken met de Kirin 990 4G heeft de standaard Snapdragon 855 dan wel 3 ‘gewone kernen’ in plaats van 2, met een kloksnelheid van 2.42GHz in plaats van 2.09GHz.

Kortom, op basis van theoretische kloksnelheden is het lastig om een ‘winnaar’ aan te wijzen, want het hangt deels af van wanneer de software van de respectievelijke toestellen welke kernen aanspreekt en hoeveel juice er voor gebruikt kan worden.

Daarom vergeleek AndroidAuthority de OnePlus 7 Pro (855), Samsung Galaxy Note 10 Plus (855), OnePlus 7T (855+), Asus ROG Phone II (855+) en Huawei P30 Pro (Kirin 990 4G) met elkaar.

Verrassend genoeg heeft de Kirin 990 4G ondanks de lagere kloksnelheden een hogere single-core performance dan de Snapdragon 855+. De P30 Pro verslaat zowel de OnePlus 7T als de over-de-top Asus ROG Phone II. In multi-core modus legt de P30 Pro het alleen (en maar net) af tegen de OnePlus 7T. Alle andere toestellen laat Huawei achter zich.

Wanneer we naar de grafische kwaliteiten van de processoren gaan kijken, komt er duidelijk één winnaar naar voren. Het medium gebruikt 3 verschillende manieren om de GPU-kwaliteiten van de chipsets te testen.

De Asus ROG Phone II met een 855+ scoort iets meer dan 7% beter dan de Kirin 990 op basis van 3D Mark-software. De OnePlus 7T zit ook net iets hoger dan de Huawei en de rest hangt op een verwaarloosbaar verschil met de Kirin 990.

Andere software meet daarentegen niet de objectieve performance, maar de frames per seconde. Dat is een verwaarloosbare set data; de ROG Phone haalt gemakkelijk 120 frames per seconde (op het 144Hz scherm) terwijl alle andere toestellen tussen de 57 en 60 frames blijven steken. Het is daarbij niet duidelijk of de onderzoekers gebruik hebben gemaakt van het 90Hz scherm van de OnePlus 7T.

In conclusie zijn de verschillen tussen de twee processorenreeksen relatief klein bij normaal gebruik. Als je gaat gamen dan is het tussen toestellen onderling de vraag of je 57 of 60 frames haalt (of met de ROG Phone 120fps aantikt) maar praktisch zul je geen verschil merken.

Dat gezegd hebbende was Huawei een stukje eerder met deze technologieën dan Qualcomm. De Qualcomm Snapdragon 855 Plus komt bijvoorbeeld pas dit najaar op de markt terwijl de Kirin 990-aangedreven toestellen al begin dit jaar in de schappen lagen.

Al met al lijkt de 855+ wel een hogen plafond aan te bieden dan de Kirin 990 en naarmate toegankelijkheid, optimalisatie en betere schermen de standaard worden voor de 855+, dan zou Snapdragon wellicht een klein streepje voor kunnen hebben. Aan de andere kant, dan komt Huawei misschien wel weer met een nieuwe serie die een sprongetje vooruit maakt… Ok gelijkspel!

Bron: AndroidAuthority

Lees ook: OnePlus 7 Pro vs Huawei P30 Pro: welke moet je kopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *