Snowden: Bitcoin helemaal niet zo anoniem als je denkt

De klokkenluider neemt de Bitcoin onder vuur
De klokkenluider neemt de Bitcoin onder vuur.

Eens in de zoveel tijd komt professionele klokkenluider Edward Snowden met baanbrekend nieuws en ook deze keer is het weer zover. Ditmaal gaat het over de veiligheid van de Bitcoin. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de technologie achter de cryptovaluta namelijk volgens Amerikaan helemaal niet zo anoniem.

Dat zegt hij tegen Coindesk in een gesprek over de grote fout in de crypto-technologie. “Iedereen is gefocust op de beperking van de hoeveelheid gelijktijdige transacties van de Bitcoin, maar er is een nog veel groter structureel probleem [met de munt], een langetermijnprobleem, de publiekelijke ‘ledger’.”

Snowden refereert hier naar de manier waarop transacties van Bitcoins ‘geregistreerd’ worden in ledgers. Deze bundels informatie geven aan wat er allemaal met een transactie gebeurt. De klokkenluider stelt daarbij dat overheden die cryptovaluta willen verbieden op deze manier (theoretisch) een transactie kunnen volgen naar een wallet die vermoedelijk voor illegale doeleinden gebruikt wordt.

Waarom denkt hij dat dit kan? Omdat recente berichten suggereren dat de almachtige NSA (een Amerikaanse geheime dienst en voormalige werkgever van Snowden) al technieken heeft ontwikkeld waarmee niet alleen blockchain ledgers ontrafeld en gevolgd kunnen worden, maar waarmee zelfs individuele gebruikers getrackt kunnen worden.

Nu, doorgaans hebben brave burgers niets te vrezen, al worden hun transacties gevolgd. Het gaat immers om gevallen waarin Bitcoins gebruikt worden voor illegale doeleinden.

Meer lezen over cryptovaluta? In dit bericht schrijven we over de CEO van Twitter die stelt dat de Bitcoin over een decennium het belangrijkste betaalmiddel is. Ook hebben we het in dit artikel over een ander probleem rondom cryptocurrency: de stroomrekening. Tot slot check je hier waarom de waarde van de Bitcoin een week geleden weer kelderde.

Foto @Gage Skidmore/Flickr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *