Soap rond verdwenen $ 147 miljoen Bitcoin krijgt bizarre wending

quadriga-bitcoin-fraude
Dode oprichter blijkt lege cold wallets als erfenis achter te laten.

De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX haalde begin dit jaar de wereldpers. Het ongelofelijke verhaal was dat de oprichter van deze beurs alle cryptomunten had bewaard in zogenaamde cold wallets waar hij alleen de private key (zeg maar wachtwoord) van had. Klein probleempje, ondanks dat hij dertiger was overleed de man in India aan de gevolgen van complicaties bij de ziekte van Crohn. Dat de weduwe nadien een kleine twee maanden wachtte voordat zij bekend maken dat alle cryptomunten van beleggers onbereikbaar waren wekte al argwaan, maar de Canadese rechtbank ging voortvarend aan de slag en benoemde EY als curator en mentor om orde in de chaos te scheppen. Ook werden diverse specialisten binnengehaald in een poging om de wallets te kraken of de cryptomunten te achterhalen.

Inmiddels heeft EY een rapportage aan de Canadese rechter overlegd en het toch al op een soapserie lijkende verhaal blijkt een plotwending te hebben gehad. De cold wallets blijken leeg…
Al direct nadat de bizarre gebeurtenissen bekend werden twijfelden veel mensen aan het verhaal. Op internet deed het gerucht de ronde dat het hele overlijden een grote hoax was om te verbloemen dat de oprichter van de beurs alle cryptomunten zelf vervreemd en verloren had bij foute beleggingen. Dat scenario zou wel eens dichter bij de waarheid kunnen liggen dan gedacht.

Uit het verslag van EY, dat trouwens leest als een roman, blijkt hoe bizar zaken moeten zijn gegaan. Er waren 5 cold wallets waar als sinds april 2018 geen cryptomunten op blijken te zijn gestort. Wel ontdekte men een zesde wallet die werd gebruikt om Bitcoins te ontvangen van andere beurzen en weer in te zetten voor snelle handelstransacties. Het personeel kon niet uitleggen waarom deze werkwijze werd gehanteerd.

Ook heeft EY inmiddels 14 fake accounts in de administratie van de Canadese cryptobeurs ontdekt die bewust waren gecreëerd. Er blijken grote volumes over die rekeningen te zijn gelopen. Hiermee zijn zowel transacties binnen Quadriga gedaan als transacties tussen Quadriga en andere cryptobeurzen. Bovendien blijkt de oprichter bijzondere obstakels te hebben ingericht om bij de administratie te komen. Deze was namelijk verborgen op een Amazon Cloud server op zijn eigen naam en niet die van de beurs. Hierdoor moest EY eerst een Amerikaanse juridische procedure voeren om bij de cryptomunten te komen. Deze uitspraak is er sinds gisteren, dus er zullen nog wel wat onthullingen komen.

Inmiddels richten de pijlen zich ook op de weduwe, die in het zicht van de ellende probeerde om tussen de dood van haar man en bekendmaking van de verloren keys nog $ 250.000,- uit het bedrijf te halen. Ook een mede-oprichter die inmiddels een valse identiteit blijkt te gebruiken omdat hij in het verleden veroordeeld is voor witteboordencriminaliteit ligt onder vuur. Inmiddels lopen meer advocaten en boze gedupeerden zich warm, dus de soap kan aan een volgend seizoen beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *