Sociale Media is de belangrijkste online nieuwsbron

Nieuws
De tijd dat je eerst een site bezocht en daar dan het nieuwsaanbod bekeek lijkt nu echt voorbij.

Dat is de conclusie van een omvangrijk onderzoek van het RISJ, oftewel Reuters Institute for the Study of Journalism. Je kunt het hier vinden.

Het is vooral Facebook dat anno 2016 geldt als nieuwsbron bij uitstek. Maar liefst 44 procent van de respondenten (afkomstig uit 26 verschillende landen, verspreid over de hele wereld) geeft aan daar hun nieuws vandaan te halen. Eerder schreven we al dat de onafhankelijkheid van Facebook ter discussie staat. De cijfers geven aan dat het belang daarvan niet moet worden onderschat.

In Nederland is Facebook wel iets minder belangrijk dan elders: 36% van onze internetgebruikers ziet het platform als de belangrijkste bron van nieuws. Voor sommige internetters zijn andere sociale media en berichtendiensten belangrijker: WhatsApp haalt 14 procent, YouTube 11 procent en Twitter 8 procent. In totaal leest 81% van de Nederlanders online nieuwsberichten.

Die komen natuurlijk wel vaak nog van traditionele bronnen, zoals de grote kranten. Volgens RISJ wordt het voor hen wel een stuk lastiger lezers aan zich te binden. Je kunt natuurlijk volgen en aanklikken wat je wil, zonder dat je loyaal hoeft te zijn aan een bepaalde krant of site. Bij de jeugd is sociale media zelfs al belangrijker geworden dan de televisie.

Uiteraard is Apparata ook op sociale media te volgen. Dat is zelfs een zeer goed idee. Dat is trouwens niet onderzocht door RISJ, maar gewoon onze mening. Klik hier voor Facebook en hier voor Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *