Sonarbeveiliging lijkt een goed idee, maar is het niet

Doe het niet
Bionische wachtwoorden lijken misschien een goed idee, maar zijn in feite gewoon echt heel erg stom. Dit idee ook.

Wetenschappers blijven maar bezig met manieren om je wachtwoorden te laten vervangen door iets anders. Veel smartphones zijn inmiddels uitgerust met een vingerafdrukscanner en vergeet ook de irisscanner niet. Dat is allemaal leuk en aardig, maar je moet het allemaal niet gebruiken om heel erg streng beveiligde https://www.apparata.nl/nieuws/kunnen-we-in-2017-betalen-met-een-selfie-17090
te bewaken.

Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat je schedel altijd een zelfde soort frequentie gaat trillen als je er een toon tegenaan laat kaatsen. Dat kun je dan gebruiken als een soort password om je computer mee te unlocken. Op het eerste gezicht denk: ‘wow, dat is me toch even een goed idee.’ Maar denk nou even verder. Als je je computer unlockt door je hoofd tegen een ding aan te houden dat vervolgens verifieert of je het bent, dan loop je gevaar.

Dat verifiëren doet je hoofd namelijk ook als het niet meer aan de rest van je lichaam vastzit. Dus gebruik je je hoofd als een beveiligingscode voor je bankrekening… Tja, lijkt ons toch niet zo’n goed plan. Net als betalen met je vingerafdruk: doe het niet.

Ok, de beveiligingsmethode is verzonnen om als wachtwoord te dienen voor een Google Glass, dus zal het niet zo gauw ook voor een bankrekening worden gebruikt. Maar ja, Google Glass, over stomme ideeën gesproken…

Enfin, hoe werkt het? Een team van wetenschappers van de Universiteiten van Stuttgart, Saarland en het Max Planck Institute for Informatics, wilde een systeem hebben om de rare bril van Google te beveiligen tegen misbruik. Ze ontwikkelden het ‘sonarbeveiligingssysteem’ door een element van de Glass een triltoon te laten uitzenden en vervolgens te luisteren naar de unieke weerkaatsing van het geluid via de schedel van de drager. In 97% van de gevallen herkende de Glass de drager waardoor hij ontgrendeld werd.

Nou mooi, het systeem werkt dus, maar nu niet meer gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *