Sony Mobile loopt leeg terwijl Sony Gaming binnenharkt

Gamen, niet telefoneren, met Sony's producten
De maker van PlayStation moet honderden miljoenen bijsturen voor de Mobile divisie.

De balans van Sony is verre van in balans, zo blijkt uit de reeds gepubliceerde kwartaalcijfers van het Japanse bedrijf. De makers van de PlayStation doen ontzettend goede zaken omtrent de console, maar moeten misschien toch echt stoppen met het uitbrengen van saaie smartphones. Wellicht moeten ze even kijken naar de businessmodellen van Microsoft.

Het tweede kwartaal van 2018 was een beetje moeilijk voor Sony, mede vanwege de gigantische negatieve geldstroom van Sony Mobile. De tak heeft het ontzettend moeilijk en je hoeft geen econoom te zijn om dat te zien. In Q2 van dit jaar verloor Sony Mobile ruim $480 miljoen dollar in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Aan de andere kant heb je de immer populaire PlayStation, die nog steeds hartstikke veel geld binnenharkt voor de Japanners. Sony Gaming verdiende in diezelfde periode bijna $320 miljoen dollar meer dan vorig jaar. Sony Gaming kan de verliezen bij de Mobile divisie dus niet eens compenseren.

Om het nutteloze van de mobiele divisie te onderstrepen, nog wat cijfers van Sony als geheel. Het bedrijf verdiende namelijk in een half jaar een miljard dollar meer dan in het eerste halve jaar van 2017. Het gaat met andere woorden ontzettend goed met Sony.

Nu, het bedrijf zal zeker niet zomaar een grote divisie begraven (om nog maar te zwijgen over de duizenden werknemers) maar het kan de slecht presterende tak maar voor een bepaalde tijd meetrekken. Realiseer je namelijk dat die glorieuze stijging in omzet van een miljard in principe voor bijna de helft in Sony Mobile gepompt moet worden.

Meer over Sony lezen? Laten we het gezellig houden en focussen op de nieuwe PlayStation, waarover we in dit artikel speculeren. Ben je niet van de next-gen, dan kun je allerlei oude klassiekers op Sony’s klassieke, originele PlayStation spelen. Okay, nog één trap tegen Sony? Sluit naast de mobiele divisie ook gelijk de film-afdeling; Venom is door jullie verpest!

3 reacties

  1. De redenen dat Sony mobile (al járen) verlies lijdt, zijn niet moeilijk te raden:
    – geen aansprekende ontwerpen
    – geen concurrerende prijzen
    – geen onderscheidende prijs-prestatieverhouding
    – de eigen (Android) rom en de support daarop staat ook niet echt bekend als vooruitstrevend en langlopend

    Bovenstaande constateringen zijn trouwens één op één toe te passen op nog een hand vol ‘A’-merken, als LG, HTC, Sharp, en et cetera. Allen worden links en rechts ingehaald door de Chinese grootmachten als o.a. Huawei, Oppo, OnePlus en Xiaomi

    • @rrrobert: ik heb al jaren sony telefoons, enerzeits omdat ik beetje Sony fan ben en anderzeits omdat ze de enige zijn die, tot nu de xz2 compact, echt compacte telefoons maakte met highend specs. Ook ooit een artikel gelezen dat de xperia telefoons het minst last hadden van vastlopers, dat kan ik ook beamen. Je hebt wel helemaal gelijk met het feit dat chinese grootmachten net zulke goede, al dan niet betere toestellen maken met een zachter prijskaartje

      • @trust: helemaal mee eens, die compact serie is een schot in de roos, en misschien wel de enige die op deze manier een niche in de markt weet te vullen. Alleen dat prijskaartje…

        Net de Honor 10 besteld bij Banggood; voor minder dan 350 euro komt -ie naar je toe en deze telefoon is ook nog redelijk compact qua afmetingen. Laatste update van de pakketverzending was dat ie inmiddels bij de douane op Schiphol is gearriveerd. Oh, en voor’€ 10,67 neemt Banggood de zorg voor afhandeling van de btw en importheffing-afdracht van me over. Ik ben benieuwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *