South Park-game roept weer controverse op zich

Racism is bad, mmkay?
Racism is bad, mmkay?

De makers van South Park slaan weer toe, nu ze controverse uitlokken door de toevoeging van een wel heel heftig aspect van de game. Bij het maken van een personage met een donkere huiskleur in The Fractured but Whole wordt de game moeilijker, zo blijkt uit een walkthrough van Eurogamer.

De game, die zich wederom in het iconische stadje afspeelt, draait om het superheldenteam uit een van de betere South Park-afleveringen. The Coon & Friends moeten hun stad beschermen tegen het kwaad. Is jouw personage daarentegen iemand met een donkere huidskleur, dan maakt de game het je expres moeilijker.

Zo zouden personages je anders aanspreken en zijn interacties moeilijker dan met een blank karakter. De missies die je moet voltooien hebben ook een hogere moeilijkheidsgraad, want met een donkere huidskleur wordt het aantal punten dat je moet scoren om te winnen hoger en verdien je minder geld met dezelfde handelingen als een blanke tegenhanger.

Rond 5:40 komt de bijzondere feature naar boven.
[gv data=”OI4W8SJOVt8″][/gv]

Controverse
Een deel van de charme van South Park is natuurlijk de controverse rondom veel aangesneden onderwerpen. Celebrities worden altijd op de hak genomen en sociaal commentaar is geen vreemde voor de makers. Veel journalisten bestempelen dit soort satire daarentegen als een brug te ver.

Nu kan ik het me voorstellen; Als persoon met een donkere huidskleur wil je wellicht je evenbeeld creëren in de game, wat het daarmee oneerlijk moeilijker maakt. Toch is dit het soort verfijnde commentaar dat de animatieserie zo typeert. Het spiegelt namelijk de kern van de rassenkwestie (vooral in de Verenigde Staten).

Wat denk jij? Is het een mooie en terechte vorm van satire of hadden de makers het een beetje rustiger moeten aanpakken? Laat het weten in de comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *