SpaceX laat ruimtepakken ontwerpen door filmdesigner


Wat is er nou groter nieuws? Dat Elon Musk ruimtepakken laat maken, of dat ze door een filmdesigner worden gemaakt?

Het lukte SpaceX deze week alweer voor de tweede keer om een raket te laten landen op een schip op de oceaan. Dan wordt het natuurlijk tijd om de bakens te verzetten. Landen op een dobberend ponton is nu al te makkelijk. Next stop: mensen naar de ruimte brengen en niet alleen satellieten.

SpaceX was natuurlijk al een tijdje bezig met het testen van de Dragon Capsule waarmee ze mensen in een baan rond de aarde willen gaan brengen. En natuurlijk ook weer terug kunnen brengen. Maar dat ze nu ook daadwerkelijk ruimtepakken aan het ontwikkelen zijn is natuurlijk wel een mooi nieuwtje, het betekent dat het lanceren van mensen dichterbij aan het komen is.

Zoals we het gewend zijn van SpaceX en Elon Musk, het moet allemaal wat cooler dan normaal. Je kunt een raket een nummer geven, maar je kunt hem ook Falcon of Dragon noemen. Je kunt een ruimtepak van NASA of Rusland gebruiken, maar je kunt ook iets nieuws ontwerpen. En dat laatste is natuurlijk wat Musk wil. EN als je dan toch aan het ontwerpen bent, dan kies je voor een cool ontwerp.

Dus belden de ruimtevaarders met José Fernandez. Hij is bekend van het ontwerpen van ruimtepakken voor in films en het mag gezegd worden, in films zijn astronauten er altijd net wat gaver uit dan in het echt. Fernandez maakte de pakken in films als Batman v Superman, Oblivion, Tron: Legacy, The Avengers, Iron Man en Jupiter Ascending, een lekker rijtje dus. En ook wel passend omdat Elon Musk de levende Tony Stark is.

Fernandez moest een pak ontwerpen binnen twee weken, maar had in die tijd alleen tijd om een helm te maken. De andere bedrijven die gevraagd waren kwamen met een saai pak, dus die werden afgeserveerd, maar Fernandez mocht op basis van alleen de helm verder gaan met het ontwerp van de rest van het pak.

Opvallend is het trouwens dat dit ruimtepak eerst wordt ontworpen en dat ze er daarna pas een ruimtepak inbouwen. Zo wordt het dus ten eerste cool, en daarna hoeft het pas te werken als serieus ruimtevaardersoutfitje. We zijn benieuwd wat het uiteindelijke ontwerp wordt.

Nog geen reacties

  1. En toch is het niet zo gek als dat je denkt. Nasa heeft ooit Raymond Loewe gevraagd het interieur van Skylab te ontwerpen. Skylab was daardoor een praktische, redelijk ruime en fijne werkplek. Het interieur van het ISS is gewoon een rommeltje (mede veroorzaakt door de russen die totaal geen belang hechten aan een werkbare werkplek). http://jalopnik.com/why-skylab-was-americas-first-and-best-home-in-space-505269461

    Het inzetten van een designer kan dus tot prima bruikbare ontwerpen leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *