SpaceX probeert het vannacht nog een keer

Falcon 9
Vannacht (21 op 22 december) om half drie is het zo ver: dan doet SpaceX een nieuwe poging een raket te lanceren. De vorige explodeerde afgelopen juni.

Op 28 juni moest een Falcon 9 van SpaceX supplies naar het ISS brengen, maar al een paar minuten na lancering viel het ding volledig uit elkaar. Dat ongeluk is het afgelopen half jaar grondig onderzocht en men denkt nu klaar te zijn voor een nieuwe poging.

Naast de lancering zal SpaceX ook proberen om de eerste trap van de Falcon 9 weer veilig te laten landen. Gisteren werd er een statisch vuur-test gedaan, waarbij de raket tegen wordt gehouden en de motoren worden gestart om te kijken of alles werkt. Dat verliep niet probleemloos: er waren wat issues met de koeling. Maar na een paar vertragingen konden de test toch een succes worden genoemd en lijkt hij klaar om te gaan.

11 satellieten moet de Falcon 9 in een baan om de aarde brengen. Maar het echt boeiende deel van de lancering komt daarna pas: het onderste gedeelte, met daarin de motoren en brandstof, zal zich scheiden van de rest en weer terugkeren naar de aarde. In tegenstelling tot eerdere pogingen zal deze landing niet op een platform in het water plaatsvinden, maar op land, op een speciale landingsplek bij Cape Canaveral die Launch Complex 1 wordt genoemd.

De beide vorige keren dat de Falcon 9 heelhuids terug moest keren lukte het bijna, maar was het net niet helemaal een zachte landing. Daar zou vannacht dan eindelijk verandering in moeten komen. De raket die vannacht opstijgt heeft daar voor een aantal verbeteringen ondergaan in de structuur en de motor.

De weersverwachting is alvast gunstig: die laat zien dat er een kans van 90% bestaat op goede omstandigheden. Je kunt de uitzending hier live bekijken.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *