SpaceX schrijft ruimtegeschiedenis

SpaceX
Een enkeltje Mars lijkt weer een stapje dichterbij.

Elon Musk’s SpaceX schrijft ruimtegeschiedenis. Hun Falcon 9 stuwraket met Dragon opslagmodule is namelijk voor de tweede keer succesvol gelanceerd richting het International Space Station (ISS). Het is de eerste keer dat een private onderneming een dergelijk ruimtevaartuig weet te hergebruiken, zo meldt The Verge.

In september 2014 was deze Dragon al op het ISS om goederen af te leveren. Nu, bijna 3 jaar later, draagt de opslagmodule wederom wetenschappelijke voorraden en experimenten naar het onderzoeksstation dat in een baan om de aarde rondzweeft; bijna 3000 kg aan voorraden, welteverstaan. De Falcon-raket is ondertussen al veilig geland, zo is in de tweede helft van het onderstaande filmpje te zien. De Dragon-capsule is op het moment van schrijven nog met zijn 3-daagse reis naar het internationale ruimtestation bezig.

[gv data=”PFoOqqSIYpw”][/gv]

Op de bovenstaande video zijn de lancering en landing van de betreffende modules zichtbaar. Rechtsboven zijn de snelheid en relatieve hoogte te zien. De Dragon haalt een verbluffende topsnelheid van meer dan 20.000 kilometer per uur in het weerstandsloze vacuüm van de ruimte.

Missie

SpaceX werd in 2002 door genie Elon Musk opgericht met een simpele missie: We moeten ruimtevaart goedkoper maken. Het ruimtetransportbedrijf experimenteert daarom al jaren met het hergebruiken van stuwraketten en andere modules. Met de huidige lancering zet SpaceX een reeks van succesvolle lanceringen en landingen voort. Dit is daarmee de eerste stap van Musk’s tienjarige plan om Mars te koloniseren, al lijkt dat zich nog wat ver achter de ruimte-horizon te bevinden.

Uiteindelijk hoopt SpaceX dus zowel de Falcon-raket als de Dragon-module continue te kunnen hergebruiken. En wie weet draagt de Dragon opslagmodule over een paar jaar al 3000 kg aan passagiers, in plaats van wetenschappelijk gerij. Ik zou in elk geval direct tekenen voor een retourtje ruimte!

3 reacties

  1. Idd … near miss met stukkie afval zo te zien. Scheeld weinig.

    Niet iets wat ervan afbreekt want als je goed kijkt zie je dat het uit de “diepte” komt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *