Speel Doom nu ook op je Canon printer

Doom-Printer
Het lijkt een nieuwe sport te worden om de klassieke videogame Doom op zoveel mogelijk apparaten te spelen. Vandaag is de Canonprinter aan de beurt.

Een draadloze Canon Pixma Printer is vandaag slachtoffer geworden van een wel hele toffe hack. Op het kleine schermpje verschijnt nu niet hoe het met je inktcartridge gaat, maar hoeveel monsters je al afgeknald hebt. De printer kan zich dus toevoegen aan het rijtje waar ook de pinautomaat al instaat.

Beveiligingsproblemen
Hacker Michael Jordon is vier maanden bezig geweest om het spelletje te laten werken. Dit deed hij niet om lekker te kunnen gamen op zijn printer, maar om beveiligingsproblemen aan te tonen voor The Internet of Things.

De Canon Pixma kan via het internet verbonden worden met andere apparaten, maar Jorodon kwam er al snel achter dat Canon erg slordig is geweest met de beveiliging ervan.

Zo heb je bijvoorbeeld geen inlognaam of wachtwoord nodig om de status van de printer te bekijken. Dit is bij printers misschien geen wereldschokkend beveiligingslek, maar het kan hier wel op uitdraaien.

Doom-Canon-printer

Zelf updaten
Zo ontdekte Jordon gaandeweg dat hij de software van de printer probleemloos kon updaten, zodat hij zelf de firmware kon vervangen voor iets anders. Toen kwam hij op het idee om de klassieke videogame Doom op het schermpje te toveren.

Hoewel sommige kleuren niet helemaal kloppen, en de game (heel gek) niet geoptimaliseerd is voor printerschermen, draait hij verrassend soepel. Bekijk de game in beweging via deze link.

Canon reageert
Canon heeft inmiddels al gereageerd en zal zo snel mogelijk de beveiliging van hun printers aanpassen. Hiermee beginnen ze door een inlognaam en wachtwoord toe te voegen aan de webinterface van de printers. De missie van Michael Jordon is dus geslaagd, maar dit maakt het wel weer lastiger om andere games op printers te kunnen spelen. Balen.

Eén reactie

  1. Kudo’s voor deze briljante ‘omdat het kan’ hack. Dat dit werkend te krijgen is, verbaast me niks.

    Ten eerste draaide Doom in 1993 al soepel op een 32-bits 486DX op 33 mHz en 4 Mb geheugen (Mb ja, geen Gb), een fractie van wat er aan reken- en opslagvermogen in zo’n printer zit.

    Ten tweede zal zo’n printer, voor het uitvoeren van de print-, scan en kopieertaken, waarschijnlijk draaien op FreeDOS of een of andere simpele linux-distributie. Het moet voor een beetje ervaren programmeur daarom niet heel moeilijk zijn om dit spel zo in een Dos-box te laten draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *