Sportapps misbruiken jouw gezondheid

Fitness trackers zijn onbetrouwbaar
Sportapps zouden je moeten helpen met sporten. Maar helpen apps je niet van de regen in de drup?

Uit onderzoek van Technische Universiteit Eindhoven blijkt namelijk dat de sportapps eigenlijk heel slecht zijn. Hoogleraar Steven Vos stelt dat veel sportapps te weinig doen voor de gezondheid van sporters. Integendeel zelfs. Sportapps vergroten juist het risico op blessures.
sportapps zijn slecht
Veel recreatieve hardlopers stoppen als gevolg van blessures of een gebrek aan motivatie. De meeste hardloop-apps die op de markt zijn doen er weinig aan om dit te voorkomen. De professor betoogt dat deze apps gezondheid misbruiken als verkoopargument.

Op vrijdag 7 oktober houdt professor Vos zijn intreerede aan de TU/e.

Blessures
1/3 van de hardlopers raakt wel eens geblesseerd. Van lopers met een slechte trainingsopbouw valt zelfs de helft geblesseerd uit in aanloop naar een wedstrijd. Ruim 80% van de hardlopers wijst blessures als een van de hoofdredenen zou zijn om te stoppen. Amateursporters ontberen vaak ervaring en kennis voor gezonde en goede training. Goedkope technologische oplossingen, zoals smartphone applicaties, sporthorloges en andere wearables zouden hier een belangrijke rol in kunnen spelen.

Fitness trackers zijn onzinToch doen die apps eerder kwaad dan goed. De beschikbare apps besteden namelijk weinig aandacht aan het bevorderen van de gezondheid en zijn gericht op prestatieverbetering. Ze helpen hiermee niet bij het voorkomen van blessures en dragen daardoor bij aan het stoppen van sporters.

Vos vindt dat sportapps veel persoonlijker informatie zouden moeten geven. Door het invullen van enkele vragen op de app ontstaat er een persoonlijk profiel van de gebruiker. Vervolgens wordt dit gecombineerd met een trainingsschema passend bij de vooropgestelde doelen en mogelijkheden.
Fitness trackers kunnen niet rekenen

Door middel van GPS-informatie en een gekoppelde hartslagmeter worden trainingen op maat aangeboden, eventueel aangepast, en wordt er zowel tijdens als na de training feedback gegeven in begrijpelijke taal. Op deze manier wordt op een verstandige manier gesport en worden overbelasting en blessures voorkomen. Bovendien zorgt de gepersonaliseerde aanpak er voor dat de hardloper gemotiveerd blijft.

Vorige week werd al bekend dat fitnesstrackers eigenlijk grote onzin zijn. Microsoft lijkt ook z’n geloof in deze fitnessbandjes te hebben verloren.

2 reacties

  1. Grotere vorm van misbruik is natuurlijk dat als je ongezond bent, en je sport-apps gebruik maakt van de Google-Fit Api.. sommige goede zorgverzekeraars minder ‘vindbaar’ op google worden.

  2. Wow, je hebt echt een hekel aan sportapps :).
    Alle gekheid op een stokje : “een paar vragen beantwoorden en dan een persoonlijk trainingsprogramma krijgen”…dat is pas onzin. Dan kan je beter rtl bellen voor je horoscoop.
    Als het zo simpel was dan hadden we geen fysio’s en PT’s meer nodig. Ieder lichaam is anders en iedereen traint anders. Geen enkel mens is hetzelfde, zowel mentaal als lichamelijk. Kijk maar eens naar het hele BMI drama. Weer zo’n hokjes-idee dat nergens op slaat. Houd geen rekening mat spierdichtheid, huiddikte, massaverdeling etc. Toch worden hele volksstammen volgens dit achterlijke getal beoordeeld. De apps zijn NOOIT een vervanging, alleen een hulptool. Je zal altijd naar je eigen lichaam moeten luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *