Steeds meer 1-jarigen aan de tabletcomputer

Lust wel pap van de iPad

Waar de allerkleinsten onder ons vroeger nog genoegen namen met een rammelaar of pluchen knuffel, worden steeds vaker tabletcomputers ingezet voor de entertainment van het jongste grut. In 2012 speelde nog maar 1 op de 8 één-jarigen geregeld op een tablet, maar onderhand is dit al toegenomen tot 1 op de 3. Je hebt er geen kind meer aan.

Bij de driejarigen speelt al meer dan de helft van de kids regelmatig op een tablet. Dit blijkt uit onderzoek onder duizend ouders met kinderen tussen 0 en 7 jaar, uitgevoerd door stichting Mijn Kind Online in opdracht van Mediawijzer.net. Binnenkort dus ook tablets in het assortiment van de Prenatal?

Veel ouders staan positief tegenover het mediagebruik door hun kinderen. Ze zijn van mening dat het goed is voor de ontwikkeling van hun kind en bevorderlijk wanneer de kinderen later naar school gaan. Met name de educatieve spelletjes, geheugenspelletjes en filmpjes zijn populair.

Een aantal opvallende zaken uit het onderzoek “Iene Miene Media 2013”:

  • 39% van de ondervraagde ouders zet media in als rustmoment voor zichzelf of tegen verveling van het kind (37%).
  • 46% van de moeders en 40% van de vaders hebben liever dat hun kind met iets anders bezig is dan met digitale media. Vooral moeders geven de voorkeur aan gewoon speelgoed boven digitale media. Vaders hebben er minder problemen mee.
  • Ruim 1 op de 3 kinderen speelt vaak met een smartphone als die in het gezin aanwezig is. Dit geldt zowel voor de jongste ukkies als voor de kleuters.
  • 2 op de 3 peuters weet al precies wat ze moeten doen om geluidjes of bewegingen op het scherm van de tablet te krijgen.
  • 4 op de 10 tweejarigen weet al hoe ze een computer moeten opstarten of afsluiten of hoe ze met een mobiele telefoon moeten bellen.

Het rapport is vandaag gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen, een jaarlijkse campagne van Mediawijzer.net die zich richt zich op de mediaopvoeding van peuters en kleuters. 
Onderdeel van de campagne is een speciale website met handige tips voor ouders zodat ze concrete handvatten krijgen bij het ondersteunen van hun media-ukkie om op een goede en bewuste manier alle kansen te benutten die media bieden.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *