Steenrijken straks nog steenrijker dankzij reactor-diamanten

Diamant
Diamanten kweken op basis van een héél klein stukje echte diamant? Een nieuw bedrijf zegt het te kunnen – en trekt meteen een stel tech-miljardairs én Leonardo di Caprio als investeerders.

Diamond Foundry is een tech-startup, gevestigd in Santa Clara en opgericht door Martin Roscheisen, verantwoordelijk voor het bedrijf Nanosolar (een inmiddels ter ziele gegane ontwikkelaar van zonne-energie-technologie). Al drie jaar werkt Diamond Foundry aan een op zijn zachtst gezegd ambitieus (om niet te zeggen: volstrekt waanzinnig) project: het vervaardigen van echte diamanten. Maar waar alchemisten al duizenden jaren tevergeefs hebben geprobeerd goud te maken, zegt Diamond Foundry nu geslaagd te zijn. Honderden diamanten zou het bedrijf hebben vervaardigd in een periode van slechts twee weken.

Sinds de claim hebben drie financieringsrondes plaatsgevonden waarbij sommigen van de rijkste tech-entrepreneurs hun geld in het bedrijf hebben gestoken. Onder hen Twitter/Medium-oprichter Evan Williams, Mark Pincus (oprichter van Zynga), Andres Bechtolsheim, (Sun Microsystems), Facebook-medeoprichter Andrew McCollum, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Een rijtje namen dat doet vermoeden dat Roscheisen tamelijk overtuigend bewijs heeft gepresenteerd voor zijn bizarre claims. Deze miljardairs zouden gezamenlijk zo’n $100 miljoen hebben geïnvesteerd. De deelname van DiCaprio is opvallend, omdat hij sinds zijn hoofdrol in de film ‘Blood Diamond’ heeft geageerd tegen de diamantindustrie, die een negatieve invloed heeft op conflictgebieden en vaak gebruik zou maken van kinderarbeid.

Het verdienmodel van Diamond Foundry werkt als volgt: de geproduceerde diamanten worden verkocht aan 200 partner-designers die ze verwerken in ringen, armbanden etcetera, en deze direct online verkoopt aan consumenten. Het bedrijf staat er op dat het niet om synthethische, maar ‘100% pure diamanten’ gaat.

Hoe het werkt

Diamond Foundry weigert in al te veel detail te treden over het proces, maar meldt wel dat een zeer klein stukje diamant in een speciale reactor wordt geplaatst. Deze zou een hitte van 8000 graden Fahrenheit bereiken, ‘zo heet als het oppervlak van de zon’. Het bedrijf zegt een speciale plasma-soort te hebben ontdekt die ervoor zorgt dat nieuwe (koolstof)atomen zich hechten aan het kleine stukje diamant. De atomen stapelen zich op, laagje voor laagje, tot een natuurlijke diamant ontstaat. Tot nu toe is het beste resultaat een negen-karaats-diamant.

“Niet alleen zijn het pure diamanten, ze zijn ook ethisch en moreel puur”, zegt het bedrijf.

Nog geen reacties

  1. daar zullen de Beers blij mee zijn…Naar ik begrepen heb, ik weet het niet zeker en heb even geen tijd om het te checken, hebben de Beers een enorme voorraad diamanten die ze bewust niet op de markt brengen omdat de prijs van diamanten zo dus kunstmatig laag wordt gehouden.

  2. Idd schaarste maakt de diamant zo duur, zelfde als tulpen bollen vroeger. Mocht deze techniek waarheid zijn en op grote schaal gebruikt gaan worden zal de diamant waardeloos zijn op termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *