Storing WhatsApp, Insta en Facebook echt zo erg?

Storing WhatsApp, Insta en Facebook echt zo erg?

Storing WhatsApp, Insta en Facebook echt zo erg?

WhatsApp, Insta en Facebook hadden een storing en waren niet te gebruiken, maar was dat echt zo erg als we dachten?

De storing duurde bijna 7 uur. En dat is echt heel lang. Zeker voor dit soort social media platformen waar miljarden gebruikers op zitten. Die konden allemaal hun feed niet verversen, wat sommige gebruikers bijna tot wanhoop dreef. Maar voor de meeste onder ons was het misschien wel even lekker.

Storing WhatsApp, Insta en Facebook

Als een storing uren duurt denken veel mensen gelijk aan een hack. Maar volgens Facebook zelf kwam het door een verkeerde instelling tijdens een update. Ze hebben gelijk een leermomentje: er was geen back-up procedure. Voor de toekomst misschien wel handig.

Op Twitter gingen veel mensen los. Daar was namelijk geen storing, net zoals op Telegram en TikTok. Daar werden ook discussies gevoerd of het nou echt zou erg was dat deze diensten eruit lagen. Mensen vonden het wel rustig, eventjes niet die stroom aan berichten.

Oorzaak en oplossing

De 3,5 miljard gebruikers konden rond half 12 weer op hun apps. Overigens, dit was niet het geval bij iedereen. De oplossing werd trapsgewijs ingevoerd. Rond vier in de nacht kon iedereen er weer op, dit zei de WhatsApp CEO Cathcart op Twitter. Grappig dat hij dit bericht plaats bij de concurrent.

Een verkeerde instelling zorgde dus voor de storing. Dit had als gevolg dat de servers elkaars ‘taal’ niet meer spraken. De DNS- vermeldingen klopte niet meer. Deze zorgen ervoor dat bekend is bij welke website welk IP- adres hoort. Als deze niet meer kloppen, dan kan de website niet meer weergegeven worden.

Facebook zegt zelf dat er geen data gelekt is. Ja, dat zou er nog eens bij moeten komen. Overigens, zelfs de eigen werknemers konden niet meer op de systemen. Mark Zuckerberg baalde natuurlijk ook en heeft zijn excuses aangeboden. Maar je ziet maar, de wereld vergaat niet als de meest populaire apps eruit liggen. Dat is ook wel geruststellend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *