Straks kijk je bioscoopfilms thuis

Bioscoop
Als in: lang voordat ze op Blu Ray of Pirate Bay te vinden zijn.

Dat is namelijk onderdeel van een nieuw concept van Sean Parker, bekend van onder meer Napster en Facebook. Zijn startup The Screening Room draait om het volgende idee: bioscoopfilms thuis kijken, nog voordat ze de bioscoop hebben verlaten. Momenteel onderhandelt hij met verschillende filmstudio’s om hun medewerking te verkrijgen. Een deal met AMC, een van de grotere bioscoopketens, zou al bijna rond zijn. Filmmaatschappijen als Universal, Fox en Sony zouden serieuze belangstelling hebben om de samenwerking aan te gaan.

Een gebruiker van The Screening Room moet eerst een speciale box aanschaffen waarmee de films worden gestreamt. Die box kost 150 dollar en zou extreem goed beveiligd zijn, waardoor lekken naar het internet onmogelijk is. Vervolgens kun je films aanschaffen à 50 dollar per keer. Van dat bedrag moeten een aantal verschillende partijen worden gecompenseerd, zoals de bioscoopketens (die inkomsten mislopen) en de distributeurs (rechthebbenden).

Je eerste reactie is misschien: leuk idee. Maar 50 dollar?

Crying Laughter

…totdat je hoort dat je voor die prijs ook nog twee bioscoopkaartjes krijgt, zodat je de film ook op het grote doek kunt zien. Het heet niet voor niets The Screeing Room. 50 dollar voor twee tickets én thuis kijken, klinkt al een stuk redelijker.

En toch: je kunt echt wel vraagtekens plaatsen bij dit concept. Willen mensen een film in de bios zien die ze thuis al hebben bekeken? Tegen een prijs van 150+50 dollar no less? En wat voor baanbrekende anti-piraterij technologie heeft Parker achter de hand? Want zodra die gebroken is, kan het hele platform het raam uit.

Je zult inmiddels begrijpen dat The Screening Room in eerste instantie alleen naar Amerika komt. We kunnen dus van een afstandje toekijken of dit een succes gaat worden. Zo niet, dan vallen er straks wellicht een heleboel gloednieuwe films te downloaden.

In Nederland bestaat er wel een vergelijkbare dienst, Pathé Thuis. Daarbij kun je voor een bedrag tussen de 3 en 6 euro een film huren of hem voor een hoger bedrag kopen. Verschil is wel dat deze films juist nét niet meer in de bioscoop zijn – maar je besparing bij de parkeermeter is natuurlijk even hoog.

En oh ja: er bestaat trouwens al lang al zo’n dienst. Prima Cinema doet exact hetzelfde, hoewel het zich richt op luxere thuisbioscopen. Niet verwonderlijk, aangezien je voor Prima Cinema $500 per film en $35.000 per box betaald.

2 reacties

  1. Tja, wat weerhoudt mensen er van om een flink TV-scherm aan te schaffen, kaartjes te gaan verkopen voor 7,50 per stuk en dan bioscoopje te gaan spelen? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat dit niet gaat gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *