Straks komt zelfs je ‘fruit’ uit een 3D printer

Straks komt zelfs je 'fruit' uit een printer
De replicator die we kennen uit het Star Trek universum komt steeds dichterbij. Dovetailed heeft namelijk een 3D printer ontwikkeld die fruit kan printen.

Nou is het nog niet zo dat je een aardbei kan printen die op een aardbei lijkt, maar hij smaakt dan wel hetzelfde. In bovenstaande foto zie je de bolletjes ‘fruit’ zoals deze uit de printer komen. Het gaat hier alleen niet om echt fruit. De printer maakt van een moleculaire gastronomie techniek gebruik met de naam ‘spherification‘.

Hierbij worden er bolletjes gemaakt van een vloeistof die een bepaalde smaak heeft. De bolletjes vallen vervolgens in een bak met calciumchloride waardoor er een laagje om de vloeistof komt te zitten. Zodra je dit dan in je mond stop breekt het laagje en komt de smaak vrij.

De vloeistof heeft met dit principe al de smaak van het fruit dat je wilt printen. Je kan met de printer ook smaken combineren om zo weer iets nieuws te creëren. Ik denk dan ook dat we hier eerder over een ingewikkelde mix machine moeten praten dan over een echte 3D printer.

Maar het idee zelf is natuurlijk wel degelijk interessant. De oprichter van Dovetailed, Vaiva Kalnikaitė, zegt dan ook het volgende “We have re-invented the concept of fresh fruit on demand.” Straks hoeven we dus misschien niet meer naar de supermarkt voor ons fruit maar kunnen we dat gewoon zelf printen in onze eigen keuken.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *