Straks kun je bloatware van je iPhone verwijderen

Bloatware
Het is zeer waarschijnlijk dat je binnen afzienbare tijd in staat zult staan die vervelende overbodige apps van je iPhone te gooien.

Dat zou blijken uit metadata van iTunes, zo stelt Appadvice. Stocks, Voice Messages, Compass, en andere apps zouden straks te verwijderen zijn.

De aanwijzingen liggen specifiek in de aanwezigheid van twee nieuw toegevoegde zogenaamde keys, die ‘isFirstParty’ en ‘isFirstPartyHideableApp’ heten. De mogelijkheden zijn binair: true or false. Alle apps in de app-store beschikken nu over de keys. En hoewel ze momenteel allemaal op false staan, wijst de aanwezigheid van de optie erop dat Apple van plan is om voor in ieder geval sommige first-party apps (de bloatware) verwijdering mogelijk te maken.

Afgelopen september waren er al aanwijzingen dat Apple aan iets dergelijks werkt. Tim Cook zei toen tegen Buzzfeed dat bepaalde onderdelen van de software aan elkaar gelinkt zijn en daardoor moeilijk te verwijderen. Hij voegde er aan toe dat dit voor anderen juist niet geldt; na verloop van tijd, zei hij, is het waarschijnlijk dat gebruikers deze apps kunnen verwijderen. De twee gevonden keys passen goed in dit verhaal.

Nu is het afwachten wanneer het zo ver is. Voor komende juni staat de volgende Worldwide Developers Conference (WWD) op het programma. Naar verwachting wordt dan iOS 10 aangekondigd. Wellicht is dat het moment om afscheid te nemen van de overbodige vulling.

2 reacties

  1. Verbergen != Verwijderen

    Ik gooi de meeste standaard meegeleverde apps nu al in een apart mapje dat ik ergens achteraan mijn pagina’s zet, dan heb ik er ook geen last van. Qua grootte vallen ze wel mee, volgens mij is Health de grootste app met 12mb, en bij de rest ligt het er natuurlijk aan hoeveel data je er zelf in hebt gezet. Ik zou het geen bloatware noemen, eerder redundant 😉 Maar goed, het is zometeen dus nog steeds ‘bloatware’ alleen hoef je er niet meer naar te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *