Studenten kapen jacht door GPS-signaal te misleiden

Studenten kapen jacht door GPS-signaal te misleiden
Paniek in de havens van Monaco en St.Tropez. De met champagne en bikinibabes afgevulde rijkeluisjachten zijn namelijk in een handomdraai van koers te brengen. Zonder dat iemand aan boord het door heeft.

Een team van studenten aan de Universiteit van Texas klom in juni aan boord van een 65 meter lange jacht (deze) om 50 kilometer van de Italiaanse kust, in internationale wateren, een experiment op het navigatiesysteem van het schip uit te voeren. Met medeweten van de eigenaar, dat wel.

Ze hadden een spoofing-apparaat ter grootte van een aktekoffer bij zich waarmee het GPS-signaal kon worden verstoord door zelf een fictief GPS-signaal versturen, waardoor de bemanning op het navigatiesysteem te zien kreeg dat het schip uit koers ging, terwijl dit niet het geval was. De kapitein stuurde het schip vervolgens weer de ‘juiste’ koers op, maar in feite was dit de route van de hackers.

Onderstaande video somt in animatievorm op hoe de hack in zijn werk ging:
[gv data=”ctw9ECgJ8L0″][/gv]

Professor Todd Humphreys, leidinggevende van het studententeam:

“The ship actually turned and we could all feel it, but the chart display and the crew saw only a straight line.”

Humphreys voegt daar aan toe dat als dit bij schepen kan, het ook mogelijk is om vliegtuigen van koers te brengen door het GPS-systeem om de tuin te leiden. Freaky.

Het volledige verslag zie je in onderstaande video:
[gv data=”YbWpFMXADAY”][/gv]

Nog geen reacties

  1. -edit: check!-
    OT:
    Is wel een freaky gedachten dat het zo kan zonder dat je op de boot het in de gaten hebt… En al helemaal als het kan met vliegtuigen. Moet je je eens bedenken wat terroristen ermee zouden kunnen..

  2. Ik vind dat de bemanning hier geweldig mee tekort schiet. 100% afgaan op je apparatuur is een echte nono. Een gps spoofen is echt geen rocketscience.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *