Supersnel vliegtuig in een uur van Amsterdam naar New York

Supersnel vliegtuig in een uur van Amsterdam naar New York
Hypersone vliegtuigen moeten ervoor zorgen dat we binnen acht jaar in no-time van Amsterdam naar New York kunnen vliegen.

Recentelijk kwam routeplanner GoEuro al met de ultieme reis-app die rondreizen in Europa snel en eenvoudig maakt. De GoEuro-app laat je met een druk op de knop alle mogelijkheden om van A naar B te reizen zien per bus, trein, en het vliegtuig. Maar als je regelmatig verre vliegreizen maakt, dan weet je hoe fijn het zou zijn als je diezelfde reizen opeens twee of drie keer zo snel zou kunnen voltooien. Want laten we eerlijk zijn: wie gaat er voor z’n lol twaalf uur lang in een vliegtuig zitten? Het Amerikaanse leger werkt op dit moment aan de eerste hypersone vliegtuigen, maar die technieken zijn niet alleen toepasbaar op gevechtsvliegtuigen, zo weet ook de Amerikaanse luchtmacht.

“Het voordeel van hypersone vliegtuigen is dat je niet alleen heel snel bent, maar ook grote afstanden kunt afleggen”, vertelt Mica Endsley, onderzoeker bij de Amerikaanse luchtmacht, tegenover Military.com. “Je doet er nu bijvoorbeeld zo’n vijf uur om van New York naar Los Angeles te vliegen, maar met de vliegtuigen die nu in ontwikkeling zijn, ben je er al na dertig minuten.”

Het is de bedoeling dat in 2018 of 2019 de eerste militaire testvluchten starten. Als die succesvol verlopen, dan kan het zomaar zijn dat de nieuwe technieken ook snel commercieel ingezet worden.

Nog geen reacties

  1. Er gaan al sinds de jaren 80 geruchten dat er amerikaanse instellingen zoals CIA en de USAF bezig zijn met dit soort vliegtuigen. Aurora is hier van het meest bekende “geheime” project.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aurora_%28aircraft%29

    Het werkt op basis van een SCRAMJET en ik gok dat het nog zeker jaren duurt voor de amerikaanse overheid een operationeel niet-black-budget platform heeft en minstens 30 jaar voor het commercieel zal worden toegepast. Daar naast veroorzaakt een SCRAMJET een sonic boom waar je niet goed van word dus zal het niet snel gebeuren dat ze boven land boven MACH1 uit komen. Het probleem dat je dan hebt is dat de SCRAMJET niet werkt, erg commercieel vatbaar is het systeem nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *