Supersonisch vliegtuig krijgt schermen in plaats van ramen

Auteur: , 1 Reactie
Spike Aerospace S-512

Spike Aerospace, de maker van ‘s werelds eerste supersonische privé-jet, heeft het vliegtuigraampje in de ban gedaan.

De 80 miljoen dollar kostende S-512 zal eind 2018 zijn eerste luxevluchten voor de puissant rijken op deze aarde gaan maken. Het 18-persoons vliegtuig kan een snelheid van Mach 1.8 halen, en profiteert maximaal van de laatste ontwikkelingen in displaytechnologie, zo meldt Wired.

De in Boston gevestigde vliegtuigbouwer zal aan de binnenkant van de S-512 namelijk gebogen schermen – ze moeten immers de lijn van het vliegtuig volgen – met hoge resoluties plaatsen. Kleine camera’s aan de buitenkant van de jet zorgen vervolgens voor de beelden, die op de schermen getoond worden.

Supersonisch vliegtuig krijgt HD-schermen in plaats van ramen

Dit panoramabeeld van de buitenwereld kan vervolgens naar wens worden aangepast. Geen zin in de realiteit die ‘bewolking’ en ‘regen’ heet? Gooi gewoon even wat mooi weer op je muur. Of zet ‘m compleet uit, als je even een uiltje wilt knappen in je massagestoel.

Het ontbreken van ramen aan de zijkant heeft ook een technisch voordeel. Zonder kijkgaten kan de constructie van een vliegtuig namelijk sterker worden gemaakt, niet geheel onbelangrijk bij een supersonisch gevaarte als de S-512. Spike zegt dat het vliegtuig hierdoor ook lichter wordt, wat ze weer helpt bij hun doel om die snelheid van 1,8 Mach (2.204 km/u) te halen.1 reactie

Ik snap nog altijd niet dat zo’n supersonisch vliegtuig “slechts” Mach 1.8 haalt, de concorde deed meer dan 40 jaar geleden al Mach 2…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).