T-Mobile mag datavretende diensten in de trein blokkeren

Auteur: , Geen reacties
T-Mobile mag datavretende diensten in de trein blokkeren

In Nederland hebben we netneutraliteit. Dit betekent dat aanbieders van internet de toegang tot inhoud of applicaties niet mogen blokkeren. Maar er zijn uitzonderingen, zoals het WiFi-netwerk van T-Mobile in de trein, daar hoef je niet aan te komen met je Netflix, YouTube of Spotify.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekendgemaakt. Ze vinden het geen probleem dat T-Mobile op het gratis WiFi-netwerk in treinen, dat sinds 2010 wordt aangeboden, diensten blokkeert.

“De Autoriteit Consument & Markt (ACM) concludeert dat T-Mobile op het gratis wifi-netwerk in NS-treinen diensten zoals Youtube en Spotify mag blokkeren. T-Mobile verzorgt voor de NS gratis toegang tot internet. Het blokkeren van diensten op netwerken is verboden. Dit staat in de regels over netneutraliteit: diensten die hetzelfde zijn, moeten op dezelfde manier behandeld worden door de internetprovider. Maar als het blokkeren van diensten ‘filevorming’ op het netwerk voorkomt, geldt er een uitzondering.”

Echt vreemd is dit natuurlijk niet. Het WiFi-netwerk in de trein gaat uiteindelijk per mobiel signaal de lucht in. Wanneer je een coupé vol Netflix-kijkende telefoonvasthouders hebt, blijft er van die snelheid natuurlijk weinig over.

Aanbieders van internet mogen trouwens ook geen apart tarief rekenen voor diensten zoals WhatsApp of Skype. ACM controleert of aanbieders de toegang tot het internet niet onnodig afknijpen of blokkeren.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).