Te gek! Bionische hand kan met brein worden aangestuurd

Te gek! Bionische hand kan met brein worden aangestuurd
Onder het motto “we can rebuild him, we have the technology” hebben een drietal Oostenrijkers een gerse robothand gekregen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Wenen hebben kunstmatige ledematen aan patiënten gekoppeld die met het brein bestuurd kunnen worden. De patiënten hadden verwondingen aan de plexus brachialis (Wiki), een tamelijk belangrijk knooppunt van zenuwvezels die de gehele arm en hand van signalen voorziet. Verwondingen hieraan leiden vaak tot het slecht functioneren van de hand, wat ook het geval was bij de drie Oostenrijkse mannen. Hun handen waren nog in tact, maar de zenuwen werkten na een verkeersongeluk niet meer.

Bionische reconstructie

Door gebruik te maken van een nieuwe techniek genaamd bionische reconstructie werden handprotheses gemaakt die via het brein zijn aan te sturen. Daarmee kunnen ze nu al enkele simpele taken uitvoeren, zoals het optillen van munten of een drinkglas. Het truc zit het in verbinden van zenuwen en spieren met de prothese, waarbij ook een stuk spier uit het dijbeen werd gebruikt. Na een maandenlange training lukte het de patiënten om de spieren zelfstandig aan te sturen, en de prothese in beweging te krijgen.

In hun publicatie in The Lancet laten de knappe koppen weten dat de techniek wereld ingezet gaat worden.

[gv data=”lgu6ajeiwnk”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *