Telefoon met 3D hologram projector moet kunnen in 2015

Starwars R2-D2 3D hologramprojectie
3D hologrammen hadden tot niet zo lang geleden nog een hoog Sci-Fi gehalte, maar het duurt waarschijnlijk geen decennia meer voordat ze net zo ingeburgerd zijn als de telefoon in je broekzak.

Het Amerikaanse bedrijf Ostendo werkt aan een 5000 ppi-chip waarmee 3D hologrammen kunnen worden geprojecteerd. De chip is zo klein dat deze in principe in een smartphone past. De hologrammen worden gecreëerd door de kleur, lichtsterkte en lichthoek van een miljoen pixels aan te sturen.

Met één chip is het mogelijk om al een bruikbaar beeld te projecteren, maar door gebruik te maken van meerdere chips, kunnen complexere en gedetailleerde afbeeldingen worden geprojecteerd ongeacht vanuit welke hoek de projectie wordt bekeken.

De ontwikkelingen bevinden zich nog in een vroeg stadium, maar een eerste versie van de chip moet al midden 2015 gereed. Deze zal in staat zijn om 2D bewegende beelden te projecteren op een oppervlakte met een beelddiagonaal tot zo’n 48 inch (122 cm). Ostendo oprichter Hussein S. El-Ghoroury claimt echter dat een doorontwikkeling van de chip, nog datzelfde jaar in staat moet zijn om 3D beelden te projecteren. Dat wil dus zeggen zonder dat de beelden ergens op hoeven te worden geprojecteerd.

De plannen van het bedrijf zijn erg ambitieus en men zegt al in gesprek te zijn met verschillende smartphonefabrikanten. De uitdaging is nu vooral om de pixels van de chip nog kleiner te maken en daarmee de resolutie van de hologrammen te vergroten. Daarna kunnen de chips op allerlei manieren worden toegepast. Denk aan in tv’s, smartwatches, mobieltjes, maar bijvoorbeeld ook in meubilair. (via: wsj)

Nog geen reacties

  1. Buitengewoon interessant, echter na de filmpjes op posterformaat verschijnen straks ook je notificaties, Leuk als je een bericht binnenkrijgt op posterformaat. De NSA zit al naast me 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *