Terugblik: Apple event was goedkope wijn in dure fles

apple-event-september-kater
De kater komt later, in dit geval ook bij Apple.

Gisteravond was ik samen met collega Yannick druk om jullie te voorzien van het nieuws dat Apple presenteerde tijdens haar september-event. Op dat moment is er haast geen tijd om te reflecteren, maar toen ik dat later wel deed bleef er toch een wat katterig gevoel achter en daarin blijk ik niet de enige.

Het eerste wat ons als nuchtere Hollanders opvalt is het overdreven theater waarmee sommige producten werden aangekondigd. Het filmpje waarmee de Apple Watch werd geïntroduceerd was tenenkrommend. ‘Gewone’ gebruikers die Apple en topman Tim Cook, soms letterlijk tot tranen toe bewogen, bedanken voor de levensreddende acties die ingezet werden nadat de Apple Watch verontrustende meldingen gaf.

Daarnaast heeft Apple, zeker in de tijd van Steve Jobs, een reputatie opgebouwd als het gaat om presentaties. Spannende effecten, cliffhangers en een eigen stijl maakten van het event een happening. Eerlijk is eerlijk, ook daar stak de presentatie van Tim Cook, die al vaker vergeleken werd met zijn voorganger, schril bij af. In een format dat de middelbare school niet zou misstaan werd volgens het standaard-principe van de ‘w’s’ het product afgehandeld. ‘Wat is het?’ werd door Tim Cook afgehandeld, vervolgens kwam er een ‘Wat kan het?’ door een lid van ieder productteam en het geheel werd met een ‘Wat kost het? en Wanneer kan ik het kopen?’ afgesloten door Cook. Het duidelijkst bleek dit bij de presentatie van streamingdienst Apple TV +. Na een uitgebreide terugblik op het succes van de eerdere trailers volgde er welgeteld 1 trailer voor een sci-fi thriller. Vervolgens meldde Tim Cook dat het abonnement redelijk goedkoop wordt, gratis wordt weggegeven bij andere producten en bovendien alleen per jaar kan worden afgesloten. Dit roept de vraag op hoeveel vertrouwen Apple in haar eigen streamingdienst heeft.

De dienst gaat namelijk al in november van start en dan zou je toch verwachten dat men hier wat indruk wil maken. Zeker na het geweld dat concurrenten Disney en Netflix op de consument loslaten. Bovendien geeft de betaling per jaar het gevoel van ‘binnen is binnen’.

Ook de presentatie van Apple Arcade werd, zoals onze lezers al aangaven, sceptisch ontvangen. Klaarblijkelijk miste daar een betere duiding van de spellen. De enige presentatie die redelijk onopgemerkt voorbij ging was de presentatie van de nieuwe iPad, al werd ook hier de nadruk meer op prijs gelegd dan op innovatie.

De presentatie van de iPhones was een verhaal op zich. Daar ging het internet namelijk volledig op los en dat is voer voor een aparte bijdrage.

Nog geen reacties

  1. Yup, meest vernieuwende was de in totaal 20 minuten gaming gebeuren … Zelfs met het presenteren van de iPad zie je iemand gamen en komt een game dev ten tonele want eigenlijk is er niks te vertellen.

    Nog steeds de Lightning connector en opeens weer wel de Audio jack. Een 2016 design iPad en sterk verouderde cpu.

    Het Hollywood hoogtepunt waren natuurlijk de mensen die naar eigen zeggen hun leven te danken hadden aan de iWatch.

    Nee, de magie is er wel af.
    Eigenlijk net zo slecht als die van Samsung een maand geleden.

  2. Apple mist de magie van weleer. Ik vind eigenlijk dat ze om de twee of drie jaar zo’n keynote presentatie moeten geven. Geef je team de kans om met echt spannende vernieuwingen of verbeteringen te komen dan ieder jaar opnieuw zo’n facelift van al je producten. De iPhone X was de laatste grote vernieuwing die ik persoonlijk interessant vond, daarvoor de iPhone 6. Er zit telkens 3 a 4 jaar tussen voordat het echt leuk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *