The Imitation Game: prachtfilm over computer-pionier

Alan-Turing-beeld
Bioscoophit The Imitation Game vertelt het verhaal over Alan Turing, een veelal vergeten oorlogsheld die in de strijd tegen Nazi Duitsland een van de eerste computers uitvond.

Het tragische verhaal van Alan Turing leent zich perfect voor een bioscoopfilm, dus is het niet zo gek dat het oorlogsverhaal vorige week in première ging op het witte doek. Benedict Cumberbatch (Star Trek, Sherlock) vertolkt de rol van de geleerde, die als opdracht krijgt om de ‘onkraakbare’ Enigma-code van de Duitsers te kraken.

Let op: dit artikel vertelt over de geschiedenis van Alan Turing, en bevat dus een aantal spoilers voor The Imitation Game.

Alan-Turing-Foto

De Enigma-code
De Nazi’s gebruikten deze code om belangrijke informatie over het hele front te versturen, zoals de plaatsing van schepen en wat toekomstige doelen waren van tanks en soldaten. Deze code werd via radiogolven verzonden, en kon dus door iedereen opgepikt worden die het maar wilde horen. Het probleem was alleen dat het (voor die tijd) zo complex gecodeerd was dat niemand, behalve de juist ontvanger, kon ontcijferen wat er werd gezegd.

De Duitsers gebruiken hiervoor namelijk speciale decodeer-apparaatjes, waarmee je met de juiste instellingen de letterbrij kon veranderen in een goed lopende, Duitse zin. Om klokslag 12 uur ’s nachts werd er weer een nieuwe code ingesteld, wat het voor ‘hackers’ destijds enorm lastig maakte om de code te kraken, aangezien hij maar maximaal 24 uur bruikbaar was.

Voor de geallieerden was het van levensbelang om deze code te kraken, zodat ze hun vijanden voor konden zijn. In het diepste geheim werden verschillende geleerden (waaronder Turing) op het project gezet om zo een keerpunt in de oorlog te creëren. Hiervoor werden verschillende Enigma-apparaten gebruikt, die door de Poolse geheime dienst gestolen waren van de Nazi’s.

Alan-Turing-Bombe

De Bombe
De Pool Marian Adam Rejewksi was een wiskundige die als eerste de Enigma-code op wist te lossen. Hij gaf de aanzet voor het onderzoek van Turing. Turing, van oorsprong wiskundige, ontwierp in Bletchly Park de Bombe, een apparaat dat de aftrap zou geven voor de computer waarop je waarschijnlijk dit artikel nu zit te lezen. Deze primitieve computer bestond uit drie rotoren, die in 26 verschillende posities konden worden gezet.

Dit maakte de dagelijkse ontcijferpuzzel vele malen sneller, al was er wel een stukje tekst nodig dat al ontcijferd was. Omdat de Nazi’s het woord Hitler vrijwel altijd gebruikten om hun bericht mee af te sluiten, kon hierdoor het begin worden gemaakt met het ontcijferen, wat de Bombe vervolgens afmaakte.

Deze machine zorgde er uiteindelijk voor dat de Nazi-code dagelijks kon worden gekraakt, wat de geallieerden ineens het strategische overwicht gaf. Onder andere de slag bij Normandië en die in de Ardennen werd gepland aan de hand van de ontcijferde codes.

Tragisch einde
De reden dat Alan Turing geen prominente plek kreeg in de oorlogsgeschiedenis (terwijl hij dit dus wel verdiende), was deels omdat het nog jarenlang een geheim bleef dat de Britten in staat waren om de Enigma-code te kraken. Daarnaast was Turing homoseksueel, destijds een strafbaar feit, waarvoor hij uiteindelijk veroordeeld zou worden.

[gv data=”S5CjKEFb-sM”][/gv]

Hij kreeg de keuze om tussen een gevangenisstraf of chemische castratie te kiezen. Twee jaar later pleegde hij zelfmoord, al wordt dit door verschillende mensen tegengesproken, zij beweren dat hij door de geheime dienst om het leven gebracht is, omdat hij teveel wist over de Britse decodeermethodes.

In 2013 kreeg Alan Turing postuum excuses van Koninging Elizabeth II, wat de toenmalig premier Gordon Brown in 2009 al deed. The Imitation Game draait nu in de bioscoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *