The Last Jedi: Het Finn/Phasma-gevecht dat we verdienden

Wat zonde, zeg...
Het personage wordt nog steeds onrecht aangedaan, maar het is in elk geval een verbetering.

Zoals ik wel vaker heb gepleit (en nog tot in het oneindige ga doen) was Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi een tergend stukje cinema-geschiedenis. Het verhaal zat vol met plot-gaten, personages werden zonder pardon volledig veranderd en de toon van de film was werkelijk om te janken. Een van de meest toepasselijke voorbeelden is misschien wel het gevecht tussen Finn en Captain Phasma.

De verhaallijn van Finn is in The Last Jedi redelijk nieuw voor het Star Wars-universum; een soldaat van de bad-guys deserteert en sluit zich aan bij de good-guys. Vervolgens wordt hij door zijn oude collega’s als een verrader gezien. Een Stormtrooper roept ’traitor!’ in The Force Awakens, Kylo Ren schreeuwt hetzelfde in het climactische eindgevecht en ook zijn voormalige baas, Captain Phasma vindt hem een verrader.

Laat dat laatste personage nu volledig door de plee gespoeld zijn in The Last Jedi. Jazeker, Supreme Leader Snoke gaat er met de hoofdprijs vandoor, maar Phasma komt op de tweede plek van de ‘meest verwaarloosde personages ooit’-awards. Spoiler alert: Na een karig en kort gevecht tussen Phasma en Finn overwint de niet getrainde, reeds zwaargewonde Stormtrooper het van een oneindig gepromote meester in het vechten.

De onderstaande deleted scene (vanaf 1:24) maakt dat anticlimactische gevecht een beetje goed. Nadat Phasma naar beneden werd gekukeld, blijkt dat ze het alsnog heeft overleefd. Niet alleen dat, maar Finn wordt ook nog eens omsingeld door Stormtroopers. In een poging om zijn executie te voorkomen onthult hij hoe gemakkelijk hij Phasma (in de vorige film) kon overmeesteren. Dat forceert de hand van de Captain. Nog steeds te kort, te ongeloofwaardig en te gemakkelijk, maar het creëert dat broodnodige beetje diepte nodig om deze scène in elk geval uit het slijk te trekken. Nu de rest van de film nog…

[gv data=”HjoJqZDjxgI”][/gv]

Ondertussen lees je in dit artikel hoe belachelijk veel de film in één weekend voor Disney opleverde. Ook lees je hier het reviewoverzicht en de treurige mening van zelfrespecterende recensenten.

Screenshot @Walt Disney Studios/Lucasfilm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *