The Matrix 4 – Dit weten we over de reboot

Badass!
Stof je zonnebril (zonder pootjes) en je te strakke leren jack maar af, want er komt een nieuwe Matrix-film aan.

20 jaar geleden kwam The Matrix (1999) uit en de film van de Wachowski’s veranderde voorgoed de manier waarop actie- en sci-fi-spektakel verfilmd werd. De twee daaropvolgende films, Reloaded (2003) en Revolutions (2003) waren verre van perfect. Er zit een vierde film aan te komen, dat wisten we. Maar wat gaat er eigenlijk gebeuren in The Matrix 4?

Spoiler alert voor de originele Matrix trilogie

The Matrix bestaat 20 jaar en dat was gisteren reden voor mij om de eerste film in van trilogie nog eens in de bioscoop te checken. Het was werkelijk een van de beste cinema-ervaringen van de afgelopen jaren, ondanks het feit dat de film 20 jaar oud is. Het roept daarentegen wel de vraag op, wat gaat er in deel 4 nog gebeuren. De eerste film roept een hoop vragen op over Neo’s rol in The Matrix, of hij werkelijk de Ware is of slechts een onderdeel van een eindeloze cyclus.

Deel 2 doet eigenlijk… precies hetzelfde, zonder de nuance en ontdekkingsreis uit het eerste deel. Deel 3 flipt alles op de kop en vervangt de discussie over determinisme en vrije wil met een overdaad aan actie. Tegen het einde van Revolutions was alles dichtgetimmerd, werden alle vragen (die juist voor wat mysterie zorgde) geforceerd beantwoord en leek het hele verhaal afgerond te zijn, met een kleine cliffhanger van The Oracle om op te teren. Wanneer een klein meisje vraagt of ze Neo ooit nog zal zien, antwoord The Oracle: “I think so.”

Ondertussen wéten we dat zeker, want Neo’s Keanu Reeves en zijn liefje Carrie-Anne Moss zullen allebei terugkeren voor The Matrix 4. Dat kan voor fans als een verrassing komen, want zowel Neo als Trinity lijken tegen het einde van Revolutions dood te zijn. Overigens is er nog niets bekend over de betrokkenheid van Laurence Fishburne bij het project.

Maar kan een Matrix zonder Morpheus? En zo ja, wat moet de film dan nog voor verhaal vertellen? Gaat de mensheid bijvoorbeeld weer in opstand komen tegen de machines na het herstarten van de Matrix? Was het allemaal nog niet opgelost en controleren machines alsnog de rebellie van binnenuit; is de constante loop van existentie nog steeds niet doorbroken?

Om het hele speculatiecircus nog interessanter te maken, is Black Panther-bad-guy Michael B. Jordan mogelijk betrokken bij het project als jonge Morpheus. Dit zijn geruchten, maar het zou kunnen verklaren waarom we naar twee dode personages zitten te kijken; het is een prequel. Aan de andere kant, de duidelijk ouder geworden Reeves en Moss zullen opvallen in een prequel…

Wat het verhaal ook gaat zijn, The Matrix 4 zal worden geregisseerd worden door één van de twee Wachowski-zussen, niet allebei! Als Matrix-fanaat wacht ik daarom nog even rustig af (tot vermoedelijk 2022) voordat ik écht uit m’n dak ga voor een reboot van de franchise. Maar al is het maar een excuus voor meer brute actiescènes en nog meer Bijbel-allegories, doe mij er nog maar één!

Check ook: Vette Matrix vechtscene met 8-bit geluidseffecten

The Matrix (1999) draait nog enkele dagen in selecte bioscopen door heel Nederland.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *