Thuiskopieheffing blijft tot minimaal 2016 bestaan

Auteur: , 3 Reacties
Thuiskopieheffing 2016

Toen begin dit jaar de thuiskopieheffing weer werd ingevoerd door de overheid, werd daarbij verteld dat dit een tijdelijke regeling zou zijn (die één jaar zou gelden). Inmiddels blijkt dat we komende jaren een extra heffing moeten betalen als we hdd's, tablets, smartphones, computers en laptops kopen.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft vandaag bekend gemaakt dat de huidige regeling, die zou vervallen op 1 januari 2014, van kracht blijft tot minimaal 1 januari 2016. Het plan om ook e-readers te gaan belasten gaat overigens niet door.

De opbrengst van de thuiskopieheffingen wordt gebruikt om de “makers” van onder meer films, boeken, cd’s en games een vergoeding te kunnen geven voor werk dat wordt gekopieerd voor thuisgebruik.

Om het kopiëren voor eigen gebruik ‘gratis’ te houden in Nederland betalen we een kleine vergoeding voor “voorwerpen” die bestemd zijn om rechtendragend materiaal op te slaan. Denk daarbij aan zo’n beetje alles met een harde schijf of opslagcapaciteit, dus ook lege cd’s en dvd’s.

Hoe hoog die bedragen, exclusief 21% BTW, momenteel zijn kan je hieronder bekijken.

Cd-r € 0,03
Dvd € 0,03
Externe hard disc (hdd) € 1,00
Audio-/videospeler ≤ 2 GB € 1,00
Audio-/videospeler > 2 GB € 2,00
Hdd-recorder/settopbox ≤ 160 GB € 2,50
Hdd-recorder/settopbox > 160 GB € 5,00
Telefoon met muziekspeler/smartphone 8 GB € 5,00
Pc/laptop € 5,00

Deze heffing is wellicht niet ideaal, maar het alternatief zou een downloadverbod zijn. En daar zitten we natuurlijk helemaal niet op te wachten.3 reacties

Prima regeling dit, ik ben blij dat ze hem in stand houden! Zo kan iedereen lekker films zonder reclame blijven downloaden :D
Maar sponsort Nederland dan ook de porno-industrie? want dat wordt ook illegaal gedownload!
Downloaden van series, films en boeken is niet illegaal. Uploaden wel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).