TNO maakt een slimme fiets voor de Nederlandse overheid

NIET de bewuste fiets
Net als de meest random apparaten ons on leven wordt ook de fiets steeds slimmer. Onderzoeksinstituut TNO komt daarom met een ‘smart bike’.

In het kader van het project ‘Veilig en Bewust op de fiets’ hebben TNO, Roessingh en de Fietsersbond in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) een proof-of-concept fiets ontwikkeld. We hebben er helaas nog geen foto’s van, maar in de Telegraaf hebben ze er wel al het één en ander over geroepen.

De intelligente fiets zou de fietser informatie moeten geven over achteropkomend verkeer en mogelijk gevaar van voren, via trillingen in stuur en zadel, feedback in de aandrijving en een display. Een radar en achteruitkijkcamera worden gebruikt om het verkeer en stilstaande objecten te detecteren. Deze informatie wordt door software zo geïnterpreteerd dat de fietser op het juiste moment wordt geïnformeerd over mogelijk gevaar.

Een woordvoerder van de Fietsersbond reageert positief: “Door nieuwe technieken kan veel ellende voorkomen worden. Ik denk dat het aantal gewonden met honderden en het aantal doden met tientallen kan dalen in deze leeftijdscategorie.”

De intelligente fiets zal in 2015 verder uitgerold worden.

UPDATE: meer info en afbeeldingen HIER!

Foto boven: smart ebike concept

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *