Tony Hawk komt naar je smartphone

Tof, maar oh zo slecht
Maar het is de vraag of dat een goed iets is.

Het is een understatement om te stellen dat Tony Hawk een legende is in de skate- en game-wereld. De kans is groot dat je net als ik als tiener (tevergeefs) probeerde te skaten zoals Tony Hawk, om vervolgens naar binnen te gaan om Tony Hawk Pro Skater op de eerste PlayStation te spelen. De combo’s, de tricks, de muziek; wat een tijd was dat. Mogelijk gaan we dat gevoel weer herbeleven met een nieuwe Tony Hawk-game. Mogelijk…

De Amerikaanse skater komt namelijk naar je smartphone. De nieuwste game van de levende legende genaamd Tony Hawk’s Skate Jam maakt geen deel uit van die geweldige serie Pro Skater-games, maar probeert datzelfde gevoel te evenaren.

Uiteraard werkte de man zelf ook weer mee aan deze titel en hij probeerde alles zo authentiek mogelijk te maken, zo vertelt hij in een interview met Mashable. “Ik ben zeer gemotiveerd om de game wat betreft skaten, bewegingen, soundtrack, locaties en challenges zo authentiek mogelijk te houden. Dat was mijn grootste taak in het proces.”

En dat sijpelt door in de gameplay. Het is namelijk lang niet zo over-de-top als de Pro Skater-serie en dat zullen sommige fans erg jammer vinden. Skate-games moeten namelijk altijd een zekere balans slaan tussen gekkigheid, realisme en bad-ass mogelijkheden. Ik denk maar aan twee reeksen die dat effectief wisten te doen: Pro Skater en Skate (3).

Die eerste was ontzettend arcade en maakte de meest absurde tricks en combinaties mogelijk. Aan de andere kant had je Skate, die in beginsel behoorlijk in realiteit gegrond was, maar door het uitdagende knoppen-systeem en de hilarische physics ontzettend vermakelijk was.

En nu is daar Skate Jam, die eigenlijk niets van die magie overneemt. De game is traag, de tricks zijn realistisch maar daardoor soms een beetje saai en het ergste: je hebt een aantal gore knoppen op je smartphone-scherm om de tricks uit te voeren.

Als je vaker gamegerelateerde artikelen van me leest dan weet je dat ik allergisch ben voor mobiele games (en chocolade, geloof het of niet). Dit is precies waarom ik dergelijke games haat. Druk op een knop en je springt, druk op een andere knop en je maakt een 360 kickflip. Het is allemaal zo statisch en droog. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het klassieke mobiele game-verdienmodel dat je beloont met 120 verschillende valuta die je – in meer of mindere maten – met echt geld aan zal moeten schaffen na een paar uurtjes spelen.

Eén ding dat op het eerste gezicht wel goed zit: de soundtrack. Skategames gaan altijd hand in hand met hun soundtrack. Van industriële electro tot new age punk, het moet de rock ’n roll-feel van skaten benadrukken. Dat herkent Hawk zelf gelukkig ook: “Het is duidelijk dat mensen een hoop verwachten van de soundtrack.” Nu nog een toffe game erbij, en je hebt een prima product in handen, Tony!

Uiteindelijk zullen er genoeg mensen blij zijn met een draagbare versie van een Tony Hawk-game. Als jij zo iemand bent, dan check je de Android-versie en de iOS-editie via deze links in de betreffende stores. Je kunt je dan voor de bèta-versie van de gratis game aanmelden.

Tot die tijd zie je de meester zelf in dit artikel aan het werk op een levensecht hoverboard. Of wat dacht je van dezelfde baas die het op een board probeert bij gewichtloosheid. Tot slot check je hier de laatste Pro Skater-game, die de serie het verlossende nekschot gaf.

Foto @MAPLE MEDIA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *