Top 10: De beste horrorfilms uit 2018 voor Halloween

Spooky!
Horror is een geƫvolueerd genre dat zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Dit zijn de beste die dit jaar uit zijn gekomen.

2018 was een uitzonderlijk goed jaar voor het horror-genre. Niet alleen kwamen er een aantal instant klassiekers uit, het genre zelf lijkt ook een beetje te evolueren. Gore, slashers en ‘enge’ monsters maken plaats voor innovatieve nieuwe keuzes die het horror-genre boven de clichĆ©’s uittrekt. Kortom, wil je deze Halloween lekker griezelen? Check dan hier de tien beste films om je te onttrekken van een goede nachtrust.

10. Halloween
[gv data=”ek1ePFp-nBI”][/gv]

Okay, ik ga gelijk een beetje vals spelen. Halloween is een sequel uit de bekende slasher-franchise, maar hij is nog niet ui in Nederland. Dat gezegd hebbende wijzen recensenten ons de juiste kant op: Halloween is een slasher in de eerste plaats, maar daarnaast een solide horrorfilm. Het zet harder in op psychologische marteling dan slechts fysieke pijniging. Halloween met de terugkeer van Michael Myers komt op 1 november uit in Nederland.

9. Suspiria
[gv data=”BY6QKRl56Ok”][/gv]

Hoewel Suspiria een hoop horrorfilm-conventies gebruikt om tot een relatief doorsnee film te komen, is er alleen al Ć©Ć©n reden waarom hij een plekje in deze lijst verdient. Tilda Swinton speelt meerdere personages, waaronder de danslerares van de school waar het zich afspeelt, maar ook de psychotherapist. Deze man wordt namelijk ook gespeeld door Swinton en laat zien hoe divers de Britse actrice is.

8. Unsane
[gv data=”u7KZrt_cHH0″][/gv]

Het grote publiek kende Claire Foy als deftige Britse dame en de koningin van het Verenigd Koninkrijk in Netflix’ The Crown. In Unsane laat ze daarentegen zien hoe absurd goed ze kan acteren. De film ademt psychologische thriller en gaat over een vrouw die in een gekkenhuis wordt gestopt. De kijker en de hoofdpersoon weten daarentegen niet of haar angsten werkelijkheid worden, of dat ze daadwerkelijk gek is geworden.

7. Upgrade
[gv data=”36PDeN9NRZ0″][/gv]

Upgrade combineert sci-fi met horror en een hoop gimmicks die de meeste films links zouden laten liggen. De film gebruikt body-horror en sci-fi voor een interessante kijk op het implementeren van technologie in onze lichamen, maar levert tevens een hoop actie en wat spectaculaire camera-bewegingen die een conservatieve film-docent ontslag laten nemen.

6. Are We Not Cats
[gv data=”qe76vAIctis”][/gv]

Deze film is zeker niet voor de gemiddelde slasher-liefhebbers weggelegd, want het heeft raakvlakken met een hoop genre’s die normaal niet voor horror zijn weggelegd. Are We Not Cats is een romantische film, een komedie en een drama. Daarnaast bevat het wat behoorlijk gore passages en dat alles werkt samen om een hele bijzondere, artistieke film neer te zetten. Zeker niet voor iedereen, maar vernieuwend en daarmee het featuren meer dan waard.

5. Annihilation
[gv data=”89OP78l9oF0″][/gv]

Wederom featuren we een bijzondere film die raakvlakken heeft met meer dan horror. Wellicht dat het genre daarom zo aan het veranderen is; regisseurs nemen allerlei toffe aspecten van andere genre’s en combineren dat tot horror-hybride.

Zo ook Alex Garland, die eerder Ex Machina maakte. De regisseur snijdt filosofische thema’s aan, gooit daar een flinke snuf sci-fi overheen en levert uiteindelijk een horror-pareltje af met een van de meest angstaanjagende monsters uit de sci-fi-horror-geschiedenis. Serieus, dat monster dat de noodkreten van zijn slachtoffers assimileert… kippenvel.

4. Revenge
[gv data=”sU3TRJiRobs”][/gv]

Hoewel veel horrorfilms op allerlei verschillende manieren over ‘wraak’ draaien, neemt deze wraakfilm een loopje met veel conventies. Het is in eerste instantie een film met een niet zo subtiele feministische boodschap, maar doet tevens een hoop dingen die het verheven tot solide, behoorlijk bloederige wraakfilm. Misschien leuk om met je vriendin te kijken… Als ze dit soort films tof vindt, tenminste.

3. Mandy
[gv data=”rI054ow6KJk”][/gv]

Nicolas Cage. Moet ik meer zeggen? De manische, ronduit gestoorde acteur speelt de hoofdrol in deze bloedige horrorfilm over cults, moord en wraak. Het volgt een zekere formule die in de jaren ’70 erg populair was in horrorfilms, om vervolgens in de tweede helft volledig 80’s gore te gaan. Er zit een zekere cult-waarde in deze film en Cage’s absurde manieren maken dit een klassieker voor liefhebbers van de fundamenten van het horrorgenre, maar dan met hedendaagse visuals en wat experimentele aspecten.

2. Hereditary
[gv data=”V6wWKNij_1M”][/gv]

Hereditary is waarom veel liefhebbers van de moderne horrorfilm zich als liefhebber uiten. Het is in de eerste plaats een psychologische horrorfilm over tragedie binnen een familie. Die tragedie wordt op een abnormaal goede manier overgebracht door de briljante cast. Daarnaast neemt de film ook wat bovennatuurlijke twists en turns die allemaal bijdragen aan een abnormaal goed verhaal en een (terecht) alom geprezen structuur. Aanrader dus!

1. A Quiet Place
[gv data=”p9wE8dyzEJE”][/gv]

De beste film op dit lijstje (al hangt dat natuurlijk af van smaak en voorkeur) is toch wel A Quiet Place. De film draait volledig om een simpel concept dat de vraag oproept: waarom heeft niemand dit nog nooit bedacht? Na een apocalyptische gebeurtenis heersen gruwelijke monsters over de aarde. Althans, alleen als ze je kunnen horen.

De film rust op de meest zachte momenten die de meeste spanning met zich mee brengen. Kijk maar naar de gemiddelde horror-film. Wanneer is een jump scare het meest waarschijnlijk? Het moment nadat het even doodstil is geworden. A Quiet Place speelt met die stilte en het geluid en plaats de hoofdrolspelers Emily Blunt en John Krasinski in onmogelijke situaties (zoals het baren van een kind zonder geluid te maken). Uniek concept, solide geschreven en buitengewoon goed geregisseerd.

Foto @ParamountPictures

EĆ©n reactie

  1. Annihilation was erg gaaf, al is e.e.a. wel een (mooi gestileerde) mix van de eerste Predator met horrorelementen van Alien. Upgrade is bij tijd en wijle erg vermakelijk vanwege het feit dat de upgrades aan de hoofdrolspeler tot verassende verhaalelementen leidt. Beiden zijn Netflix releases.

    Susperia zal waarschijnlijk (eerst) alleen via Amazon Prime te zien zijn, dus in dat geval zal ik me weer tot een torrent client moeten wenden, maar die lijkt me ook erg tof. De trailer is in ieder geval erg indrukwekkend. Nog een plus: de wonderschone soundtrack van Thom Yorke (Radiohead).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *