Top 10: de duurste games ooit gemaakt

Top 10: de duurste games ooit gemaakt
Dat er tegenwoordig een hoop geld wordt verdiend in de games industrie is wel duidelijk. Maar hoeveel kost het nou om een spel te maken en te ontwikkelen?

[gv data=”twjNaXJvZfk”][/gv]

10. Tomb Raider – Square Enix

Tomb Raider kwam in 2013 op de markt en koste ongeveer 100 miljoen dollar om te maken. Binnen 48 uur waren er al ruim één miljoen kopieën verkocht. De teller staat nu op 6,5 miljoen exemplaren.

[gv data=”3gBctl1h_2o”][/gv]

09. Red Dead Redemption – Rockstar Games

Als tweede op lijst vinden we Red Dead Redemption. Met dit spel wil Rockstar Games aantonen dat het meer kon dan alleen GTA spellen maken. Je speelt als John Marston die in 1911 door het wilde westen van Amerika rondzwerft. Het spel was zes jaar in ontwikkeling nadat het een aantal keer was uitgesteld. Het spel zou tussen de 80 en 100 miljoen dollar hebben gekost om te maken.

[gv data=”M80K51DosFo”][/gv]

08. Grand Theft Auto IV – Rockstar Games

Het derde spel is ook meteen een release van Rockstar Games. Het is namelijk Grand Theft Auto IV dat in 2008 op de markt kwam. Ten tijde van de release was het meteen het duurste spel dat ooit was gemaakt. De producer van het spel, Leslie Benzies, heeft gezegd dat het spel ongeveer 100 miljoen dollar heeft gekost om te maken. Dat bedrag werd natuurlijk dubbel en dwars terugverdient want binnen 24 uur werden er al 3,6 miljoen exemplaren verkocht.

[gv data=”96U2gkgK0o4″][/gv]

07. Infinity – Disney, Avalanche Software

Bij dit spel kreeg je de mogelijkheid om Disney en Pixar actie figuren te verzamelen. Deze kan je dan synchroniseren met het spel zodat je met je favoriete karakter een avontuur kan beleven. Het spel zou 100 miljoen dollar hebben gekost om te ontwikkelen, maar Disney verwacht er ruim een miljard mee terug te verdienen.

[gv data=”udF6lgzme-Q”][/gv]

06. Max Payne 3 – Rockstar Games

Weer een game van Rockstar, ditmaal Max Payne 3. Dit spel dat in 2012 uitkwam had een zwakke start en verkocht ongeveer 440.000 exemplaren in de eerste maand. De ontwikkeling koste 105 miljoen dollar dat pas na een jaar werd terugverdiend.

[gv data=”utVE4aUKYuY”][/gv]

05. Final Fantasy VII – Square Enix

Het fantasie spel van Square Enix dat een hele hoop trouwe volgers heeft koste 45 miljoen dollar om te maken. Dat valt dus nog wel mee, maar het budget om het spel te promoten in Amerika oversteeg de 100 miljoen dollar. Het spel kwam in 1997 op de markt nadat het een intensieve reclame campagne achter de rug had van drie maanden.

[gv data=”bVyJP92TiVg”][/gv]

04. Star Wars: The Old Republic – BioWare

Ten tijde van zijn release was Star Wars: The Old Republic het duurste spel ooit gemaakt. De kosten werden dan ook geschat tussen de 150 en 200 miljoen dollar. In de eerste maand kreeg het spel al ruim 1 miljoen abonnees die een maandelijks bedrag betaalden om online te kunnen spelen. Hiermee werd het één van de snelstgroeiende MMORG’s.

[gv data=”XWIJTydRLt8″][/gv]

03. Call of Duty: Modern Warfare 2 – Infinity Ward

De Enige Call of Duty game in de lijst werd ontwikkeld door Infinity Ward. De ontwikkelingskosten en het marketingbudget van het spel lag rond de 200 miljoen dollar. Het spel kwam uit in 2009 en was de zesde in de reeks.

[gv data=”Vzue74y7A84″][/gv]

02. Grand Theft Auto V – Rockstar Games

Het vierde Rockstar Games spel is natuurlijk Grand Theft Auto V. Dit spel koste tussen de 137 en 265 miljoen dollar om te produceren. Het werd wel meteen één van de grootste successen voor Rockstar Games. Het behaalde dan ook zeven Guinness wereld records en was het spel dat als snelste één miljard aan inkomsten genereerde. Op de dag van release werd al meer dan 800 miljoen dollar verdiend.

[gv data=”clRpcIHpmoY”][/gv]

01. Destiny – Bungie

Dit spel komt dit jaar in de herfst uit en wordt nu al bestempeld als het duurste spel dat ooit is gemaakt. Het budget is dan ook vastgesteld op 500 miljoen waarvan de meeste kosten naar marketing gaat. Dit is dan ook wel een spel waar ik echt naar uit kijk.

Nog geen reacties

  1. En nog iets: je stelt dat GTA IV dat “Ten tijde van de release was het meteen het duurste spel dat ooit was gemaakt.”

    Op plaats 5 staat Final Fantasy VII – Square Enix, die hoger op de lijst staat, en al in 1997 uit kwam, dan kan GTA IV in 2008 toch niet het duurste spel ooit gemaakt zijn? Want dat was dan Final Fantasy VII – Square Enix…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *