Top 10: gratis alternatieven voor WhatsApp

Gratis
Geen zin om (in de toekomst) te moeten betalen voor WhatsApp? Geen nood. Er zijn namelijk meer dan genoeg gratis alternatieven. Het mooie is dat de meeste van die apps veel meer mogelijkheden bieden dan WhatsApp.

Het grote succes van WhatsApp laat zich waarschijnlijk het beste verklaren door het feit dat je geen omslachtige registratie hoeft te doorlopen. Het gaat simpelweg met behulp van je telefoonnummer en dat maakt het ook gelijk gemakkelijk om je vrienden te vinden, want die nummers heb je toch al. Het feit dat WhatsApp beschikbaar is voor zowel iPhone, Android, BlackBerry, Nokia S40, Symbian en Windows Phone is ook een groot voordeel. Veel apps zijn vaak alleen maar beschikbaar op Android & iOS, en dan heeft die ene vriend met een BlackBerry of Windows Phone dus pech.

We zetten tien populaire alternatieven even op een rijtje.

Facebook Messenger
Aangezien tegenwoordig ‘iedereen’ op Facebook zit ligt het voor de hand dat deze functie van Facebook een stuk populairder kan worden in de toekomst. Het feit dat je er ook gratis mee kan bellen zal veel mensen ongetwijfeld aantrekkelijk in de oren klinken.

Skype (Microsoft)
Sinds Microsoft Skype heeft overgenomen in 2011 zijn ze druk bezig om het programma meer te promoten. Zo werd onlangs het aloude MSN opgeheven en zal Skype binnenkort ook geïntegreerd worden in Outlook.com.

BBM (BlackBerry)
Onlangs kondigde het noodlijdende BlackBerry aan dat ze BBM (BlackBerry Messenger), beter bekend als ‘pingen’, ook gaan introduceren op iOS en Android. Daarmee boren ze een grotere doelgroep aan en het zou zomaar kunnen dat mensen uit nostalgische overwegingen terugkeren naar hun oude vertrouwde ping.

iMessage (Apple)
Momenteel is iMessage van Apple alleen nog beschikbaar op producten van Apple zelf, maar het zou best kunnen dat Apple besluit om ook apps te lanceren voor Android en Windows. Of je moet natuurlijk in een situatie zitten waarbij al je vrienden reeds Apple producten gebruiken.

Hangouts (Google)
Gaat het recent door Google gelanceerde Hangouts een goed alternatief worden voor WhatsApp? Aangezien het straks standaard op elke Android telefoon staat, en geïntegreerd is in Gmail, zou het zomaar kunnen. Het voordeel van apps zoals Hangouts, Facebook Messenger en Skype is dat ze op meerdere apparaten gebruikt kunnen worden en ook op een PC/laptop werkt. WhatsApp is (in principe) alleen te gebruiken op één telefoon en dus niet op een tablet, PC of laptop.

ChatON (Samsung)
Ook Samsung probeert een graantje mee te pikken van de snel groeiende messaging markt. De app ChatON staat al standaard op nieuwe Samsung telefoons en daarnaast kunnen mensen die geen Samsung telefoon hebben de app gewoon downloaden uit de Google Play Store of de Apple App Store.

Viber
Als er wordt gesproken over concurrenten voor WhatsApp dan valt opvallend vaak de naam van Viber. Met deze app kan je niet alleen gratis berichtjes sturen, maar ook gratis bellen (via internet). Daarnaast heeft dit op Cyprus gevestigde bedrijf onlangs ook de mogelijkheid onthuld om via de computer Viber te gebruiken. Net als WhatsApp werkt Viber zo dat je je registreert met je telefoonnummer.

LINE
Met LINE kan je niet alleen gratis berichtjes sturen, maar ook gratis bellen. Daarnaast is dit programma ook te gebruiken vanaf de PC. Omdat LINE van oorsprong Japans is, is er veel aandacht voor grappige gimmicks in de vorm van ‘stickers’. Oftewel grappige plaatjes die je kan versturen.

Kik Messenger
Kik heeft momenteel al meer dan 50 miljoen gebruikers en is beschikbaar voor een grote hoeveelheid platformen zoals iOS, BlackBerry, Android, Windows Phone en Nokia.

Tango
Met deze app kan je niet alleen berichtjes sturen, maar ook bellen en video’s sturen. Wereldwijd zijn er zo’n 100 miljoen(!) gebruikers van Tango, dus wat dat betreft is er een redelijk grote basis.

Uiteraard zijn er nog veel meer (redelijk) vergelijkbare apps te vinden, zoals het sterk opkomende MessageMe. Het probleem hierbij blijft echter altijd: er moeten genoeg mensen zijn die het gebruiken. Mensen zullen geen zin hebben om 5 verschillende apps op hun telefoon te installeren om berichten te sturen.

Als ik moet gokken? Uiteindelijk zal 1 van de grote partijen (Facebook, Google, Apple of Microsoft) de markt naar zich toe trekken en blijven er enkele nichespelers over.

Wat is jouw favoriete app? En hoe krijg je mensen in je omgeving zo gek om over te stappen van WhatsApp naar iets anders?

7 reacties

  1. Ik gebruik van deze lijst Skype, FBmessenger en LINE. Line vind ik de leukste met al die stickertjes die je kan verzenden.

  2. ik gebruik Viber reeds meer dan Whatsapp, ook veel vrienden en collega’s hebben deze app, met de toevoeging van de windows installatie is het enkel nog beter geworden, je kan een gesprek beginnen op je PC en overgaan op je Android.

    Hangouts is verder ook wel vaak in gebruik, nu er meer en meer mensen van Facebook naar Google Plus gaan wordt dit alleen maar drukker

    • @Jantje_555: ik moet eerlijk toegeven dat ik eigenlijk niemand ken die Viber actief gebruikt. Heb het wel een aantal keer geïnstalleerd, maar dan bleek dat veel mensen die een account hebben dat eigenlijk niet meer gebruikten (app verwijderd). Is nogal verwarrend.

  3. Viber was toch ook de app die gezellig al je gegevens op een server parkeerde. Voor mij een reden om er maar niet aan te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *