Top 3: Deze anime op Netflix zijn perfect voor ‘beginners’

Saitama is een baas
Het anime-genre is voor velen een no-go, maar Netflix heeft een aantal perfecte instapmodellen.

Anime is voor veel (westerse) film- en serieliefhebbers geen aantrekkelijk genre. Sommigen vinden het Japanse gekrijs niet om aan te horen, anderen vinden de absurde verhalen en over-de-top actie maar niks. Niet erg, maar heel erg zonde want het gigantische en diverse genre is een ware traktatie voor veel ‘Netflixers’ zonder dat ze het zelf weten. Dit zijn dan ook 3 toffe animedie een regelrechte aanrader zijn voor anime-beginners.

Yu-Gi-Oh! – 3 seizoenen, 144 afleveringen à 21 min
Velen van ons zullen opgegroeid zijn met Pokémon, zonder twijfel de grootste anime op aarde. Hoewel het wat betreft stijl en vaak wat clichématige verhalenvertelling veel weg heeft van anime, is het in veel opzichten gewoon een westerse animatieserie in Japanse stijl. Yu-Gi-Oh! is dat zeker niet.

De serie gebaseerd op de gelijknamige manga vertelt het verhaal van Yugi. Hij moet door middel van magische speelkaarten allerlei vijanden zien te verslaan. De gevechten zijn daarbij veel interessanter, dynamischer en vooral toffer geanimeerd dan bij bijvoorbeeld Pokémon. Daar komt tevens bij dat de opzet van de serie wat ambitieuzer is; de verhaallijnen hebben impact op de personages en de wereld om hun heen. Een toffe, actievolle en relatief licht verteerbare aanrader voor beginners dus.

[gv data=”Jix5ikF7C5g”][/gv]

Fullmetal Alchemist: Brotherhood – 5 seizoenen, 65 afleveringen à 23 min
Fullmetal Alchemist wordt niet alleen gezien als een van de beste instap-anime vanwege het toffe, toegankelijke verhaal en een hele ‘nette’ animatiestijl, maar is tevens een van de beste anime ooit gemaakt. De serie vertelt het verhaal van de Elrich-broers, twee jongens die de kracht van alchemie proberen te beheersen.

Daarbij hebben games zoals Skyrim je wellicht geleerd dat alchemie de suffe kunst van het mengen van kruiden en oliën is, maar in Full Metal Alchemist is dit het aanpassen en opnieuw samenstellen van materie. Dat levert spectaculaire actiescènes op waarbij uit het niets gesteentes, wapens en explosies worden ‘gecreëerd’.

De spectaculaire actie wordt overigens ondersteund door een solide verhaal over een kwaadaardig wezen dat de mensheid wil uitroeien. Stiekem zit er een hoop politiek machtsspel en misleiding en bedrog in de serie verwerkt, zonder dat het te veel op House of Cards gaat lijken. Hoe dan ook, het verhaal is toegankelijk maar diepzinnig en uitgebreid genoeg, de actie is badass en de personages zijn karakteristiek, grappig en veelal tof uitgewerkt.

[gv data=”dqDB6gQLbPM”][/gv]

One Punch Man – 1 seizoen, 12 afleveringen à 24 min
We sluiten af met One Punch Man, zonder enige twijfel de grappigste, meest over-de-top anime op Netflix, misschien wel ooit. De serie vertelt het verhaal van Saitama, beter bekend als One Punch Man. Het universum van de serie is een regelrechte persiflage op al het superhelden-drama van de laatste jaren. Saitama’s superkracht? Hij kan letterlijk iedere over-de-top superschurk met één klap verslaan.

De serie steekt daarmee de draak met veel superhelden, die hun vijanden moeten overmeesteren door doorzettingsvermogen en een incidentele ontdekking van een nieuwe kracht. Neen, Saitama verwoest iedereen zonder problemen. Dat zou een ontzettend saaie serie opleveren, was het niet voor de geniale humor.

Het draait namelijk niet om het verslaan van de superschurk (in One Punch Man altijd hilarischerwijs uitgewerkt met een over-de-top backstory) of het redden van de stad. Dat zijn slechts tools waarmee de schrijvers exploreren hoe het zou zijn om de krachtigste man op aarde te zijn. Tegelijkertijd bevat One Punch Man de meest uiteenlopende en grappigste personages die ik ooit ben tegengekomen. Zo heb je bijvoorbeeld Speed ‘O Sound Sonic, een hele snelle ninja. Of wat dacht je van Mumen Rider, een superheld die eigenlijk geen superkrachten heeft, en overal naartoe rijdt op zijn simpele fietsje.

Kortom, One Punch Man is meer dan een superheldenserie of een comedy; het levert vaak diepzinnig commentaar op de superheldenfetisj van Hollywood en de manier waarop we als mensheid streven naar iets wat ons uiteindelijk niet gelukkig zou maken. Kijken dus!

[gv data=”2JAElThbKrI”][/gv]

3 reacties

    • @lolindir: Deathnote is ook aan te raden voor beginners. (inclusief de JAPANSE films!)
      – de Amerikaanse versie is ook nog niet zo heel slecht. Fans zijn pissig om niks. wees blij dat DN nu ook kijkbaar is geworden voor mensen die niet tegen die gekke japanse gezichten en geluiden kunnen ;).

      Deadman Wonderland is ook een klassieke. helaas met 1 season beeindigd met cliffhanger 🙁

      Volgens mij niet op Netflix, Maar Attack on Titan (Shingeki no kyojin) is de ECHTE Nr1 Anime voor beginners.

      Hidden gem: Ergo Proxy, van dezelfde makers als Deadman Wonderland.
      Redelijk Kort (23eps), Verwarrend, en abstract, zeker niet voor iedereen. maar erg goed en mooi ontworpen!

      • @lolindir: Helemaal met je eens dat Death Note en Attack on Titan stevige aanraders zijn, maar beide zijn ze niet op Netflix te zien en van anime-leken kun je niet verwachten dat ze door reclame van Crunchyroll gaan zitten:P Daarbij had ik Attack on Titan hoe dan ook niet aan het lijstje toegevoegd, want naar mijn mening is de serie veel te zwaar en extreem voor beginners.

        Wat betreft je tips, ik ga ze checken wanneer ik tijd heb! Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *