Toppers van 2016: drie succesvolle tech-bedrijven

Dit is de nieuwe Nintendo Switch
Welke tech-bedrijven hebben het meeste succes behaald of de beste revanche geboekt dit jaar?

In een veelbewogen maar succesvol jaar voor alle tech-fanaten kan een overzicht nooit kwaad. Want welke tech-bedrijven hebben ons dit jaar het meest verrast? En waarom? De laatste dag van 2016 grijpen we dan ook aan om de 3 absolute tech-bazen van dit jaar aan te wijzen.

1. Nintendo
Toegegeven, zonder het laatste kwartaal zouden we er niet eens aan denken om Nintendo in dit rijtje te noemen. De release van Miitomo, de eerste Nintendo-app voor smartphones, was allesbehalve interessant voor de casual gebruiker. Desondanks staat de teller inmiddels op 10 miljoen downloads wereldwijd.

pokemon-go

Na de eerste details van de Nintendo Switch begin dit jaar is alles echter in een stroomversnelling geraakt voor Nintendo. Niet lang daarna bleek de launch van Pokémon GO een absolute kraker te zijn die de hele wereld op zijn kop zette. Alhoewel het spel inmiddels in rustiger vaarwater terecht is gekomen, blijft de smartphone-game populair te noemen.

Na de rerelease van de klassieke NES-console kregen we als kers op de taart een Mario-game op ons iOS-toestel te spelen. Super Mario Run heeft in de eerste weken van zijn release al alle verkooprecords in de App Store verbroken. Dat belooft wat voor de toekomst.

2. Microsoft
Voor Microsoft was 2016 het jaar van de wederopstanding. Te beginnen met Windows 10. Alhoewel de release van de software vorig jaar gepaard ging met wat opstartproblemen en frustraties onder gebruikers, heeft het bedrijf inmiddels een stabiele Windows-versie op de markt met enkele toffe features (voor in de toekomst).

micrsoft surface studio

Naast Windows 10 heeft het ook op het gebied van hardware een flinke inhaalslag gemaakt. Met de nieuwe en indrukwekkende Microsoft Surface Studio gaat het vol goede moed de strijd aan met Apple. Ook de Surface Book is een waar pareltje te noemen en moet de MacBook van je tafel verdrijven.

Als extraatjes heeft Microsoft nog een flink vernieuwde Paint-versie gemaakt en het nostalgische Microsoft Solitaire op onze smartphones beschikbaar gesteld. In hoeverre Microsoft zich met Windows Phone nog gaat richten op smartphones is nog niet bekend.

3. Apple
Ook wij van Apparata zijn niet vies van een mening. Vandaar dat je het bedrijf uit Silicon Valley waarschijnlijk niet verwacht had in deze lijst. We hebben namelijk meer dan eens (al dan niet terecht) kritiek geuit op Apple. Maar al met al heeft het ook in 2016 enkele knallers op de markt gebracht.

iPhone 7

Ondanks het verwijderen van de headphone-jack is er genoeg positiefs te melden over de nieuwe iPhone 7 en 7 Plus. Zo zijn de nieuwe toestellen beter bestand tegen water, beschikken ze over hoogwaardige specs en zien de toestellen er uit om door een ringetje te halen. De eveneens nieuwe AirPods moeten aantonen waarom de headphone-jack overbodig is geraakt.

Ondanks enkele accuproblemen heeft Apple ook met de nieuwe MacBook Pro een ware krachtpatser op de markt gebracht. We zijn benieuwd wat het bedrijf volgend jaar voor moois gaat leveren. Gezien de vele spraakmakende geruchten kunnen wij in ieder geval niet wachten!

Natuurlijk is deze top 3 niet heilig. Heb je zelf een betere topper in gedachte? Laat het ons weten in de comments!

Nog geen reacties

 1. Ik mis eigenlijk Huawei in dit rijtje. gewoon 140 miljoen telefoons verkocht dit jaar. Zij doen wat merken als Sony en HTC al jaren nalaten: telefoons uitbrengen met en hoog value-for-money gehalte. En als je de Huawei nog te duur vind, koop je hun submerk Honor met nagenoeg dezelfde specs voor 20-30% minder. En dat met een Android-variant die lang niet op ieders goedkeur mag rekenen.

  Samsung en Apple mogen zich serieus zorgen gaan maken, want de groei is er ook nog lang niet uit.

 2. Nieuwe telefoontjes, ach, lekker belangrijk…

  Tesla natuurlijk. Het succes van de nog niet eens ontworpen Model 3 was enorm. Maar ook SpaceX met zijn herbruikbare raket was indrukwekkend. Die Musk doet in iets heel erg goed blijkbaar ;).

  • @Griffin: Ja heel goed in Marketing ….
   De rest, ach wat is er nou echt bijzonder ?

   Tesla, mooie wagen maar alleen een speeltje voor de rijken.
   De model3 is nu nog niks meer dan vapourware en rijd nog nergens.
   De SUV is al helemaal niet te betalen.

   Die raketten doen het ook niet foutloos en ook hij loopt ver achter op schema mbt betaalbare ruimtetripjes.

   En ga zo maar door.

   • @turbobrick: wat er bijzonder is? Een raket die herbruikbaar is tegen een fractie van de kosten die NASA in rekening brengt bijvoorbeeld? En ja, er gaat wel eens wat fout. Ach, dat doet NASA ook nog steeds. Of ESA. Of euh… Samsung bijvoorbeeld.

    Tesla model 3 is overigens wel degelijk competitief geprijsd. Vapourware? Misschien – de tijd zal het leren – al heb ik er wel vertrouwen in. Voorlopig heeft Tesla een heeeeel dik gevulde orderportefeuille voor de 3 en als een telefoonfabrikant op de lijst mag omdat hij goedkope meer-van-dezelfde telefoontjes kan maken mag een innovatief bedrijf als Tesla dat zeker.

    • @Griffin: Er zijn een half dozijn bedrijven bezig met raketten en ruimtevoertuigen die herbruikbaar zijn.
     Tot de dag van vandaag zijn alleen de russen echt succesvol in economisch ruimte vervoer en mensen in de ruimte brengen (betaalbaar !).

     Bovendien, wat heeft de mens op deze planeet nou concreet aan die raket dan ?
     Een smartphone is iets dat iedereen kan en wilt gebruiken, hoe rijk of arm je ook bent.

     De tesla 3 goed geprijsd ? Heb jij de prijs al gezien dan ? Rijd de buurman er al in ?
     Precies, tot op heden nog NIKS concreets op de weg. Een Pre-order zegt niks anno 2017.

 3. “Ook wij van Apparata zijn niet vies van een mening. Vandaar dat je het bedrijf uit Silicon Valley waarschijnlijk niet verwacht had in deze lijst”

  Ik was om deze reden eerder verrast om Microsoft in dit lijstje tegen te komen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *