Toyota niet in Need for Speed vanwege ‘illegaal straatracen’?

Toyota niet in Need for Speed vanwege 'illegaal straatracen'?
Of ligt het toch anders?

Een kleine shitstorm deze week op de Twitters. De social media afdeling van Toyota UK kreeg de nodige aandacht naar aanleiding van een merkwaardige tweet. Toen Electronic Arts de autolijst van Need for Speed: Heat bekendmaakte viel sommigen op dat er geen Toyota’s in de game zitten. Dit tot teleurstelling van velen, de nieuwe Supra tunen en racen in deze game zou immers prima vermaak zijn.

Toen een fan Toyota UK op Twitter om uitleg vroeg kwam er een ongelukkige tweet naar buiten. Toyota stelde namelijk dat ze illegaal racen niet willen promoten. Het officiële Twitter-kanaal van Need for Speed reageerde met een chagrijnige pfft nerds.

Toyota niet in Need for Speed vanwege 'illegaal straatracen'?

De tweets werden al gauw verwijderd en dit heeft een reden. Toyota besefte waarschijnlijk ook dat ze een nogal zwak antwoord hadden. Een dag later kwamen ze dan ook met een betere verklaring. Eentje die fans van Gran Turismo ongetwijfeld bekend in de oren zal klinken.

Zo heeft Toyota Motor Corporation een exclusieve licentiedeal met Gran Turismo Sport. De auto’s van dit merk mogen enkel en alleen in deze game gebruikt worden. Een dikke jammer maar helaas. Pas als Toyota de rechten weer vrijgeeft kunnen andere ontwikkelaars Toyota’s gebruiken voor hun racespellen.

Wat Toyota nu met Gran Turismo doet, deed Porsche jaren geleden met Electronic Arts (EA). Dit Amerikaanse bedrijf had 16 jaar lang (!) het alleenrecht om Porsches te gebruiken in de games. Die licentie liep in 2016 af. Sindsdien zijn Porsches ook te vinden in onder andere Gran Turismo.

Voor gamers is het te hopen dat Toyota geen vergelijkbare plannen heeft met Gran Turismo. Het is immers veel leuker als de auto’s van het merk in verschillende racegames zitten, want niet iedereen speelt Gran Turismo Sport.

14 reacties

  1. Ik vraag me echt af hoeveel een merk als Toyota (of Porsche) toen kreeg van een maker als EA of Gran Turismo (is dat van Sony?); voor de exclusiviteit. Er moet dus iemand zijn bij Toyota / Porsche die heeft uitgerekend dat dit bedrag + een paar spelletjes méér waard is dan in alle spelletjes te komen.

  2. Ik heb ooit gelezen dat Toyota het had gehad met het feit dat mensen alleen de oude auto’s leuk vond en niemand de huidige modellen van Toyota wilde, al is er inderdaad nu de nieuwe Supra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *